Jag har inte varit så mycket för det här med nyår. Jag har nog tyckt att det känts lite ”tomt”, att nyår mest är en anledning att festa till det trots att jag inte hittat någon djupare anledning till det. Och det behöver ju inte vara så dumt. Men de senaste åren har jag börjat se på nyårsafton med nya ögon. Det har blivit en viktig dag då jag blickar tillbaka på året som varit, tänker, funderar, och blickar framåt. 2018 var ett år då vi varit tyngda av sorg efter både min mammas och Davids pappas bortgång, men 2018 var också året då vi fick vårt andra barn, Othilia. Ett år då hjärtats fylldes till bredden med glädje.

Genomdrev du någon stor förändring? Under sommaren sålde vi lägenheten i Bromma och flyttade till hus en bit utanför stan. Att flytta från närheten till bussar, tunnelbana och tvärbana som går var och varannan minut, puls och bilar och nära till allt – till hus på landet där skogen är tyst (förutom när vi dundrar fram med hund och barn) är en stor förändring. En mycket positiv förändring.

sekelskiftesvåning

husrenovering

Vad gjorde du på din födelsedag 2018? Jag fick värkar! Jag minns hur jag tog emot en bukett tulpaner hemma i köket och hur jag fick luta mig över matbordet och ta en värk. Othilia var påväg.

Vilket datum från år 2018 kommer du alltid att minnas? Tidig morgon den 9 februari. Othilia föddes.

andra barnet

Vilka länder besökte du? Vi hämtade ut pass för att dra till Italien och förberedde Henny på hur spännande det skulle bli att flyga flygplan. Då dök plötsligt det där huset upp på Hemnet.. Vi höll oss i Sverige och renoverade hus istället.

Favoritserier från året som gått? Har inte sett någon serie sen Tre kronor, typ. Det måste vara över 20 år sen?

Bästa boken du läst i år? Jag brukar hålla två böcker igång. En fackbok eller populärvetenskaplig bok om barns utveckling och föräldraskap och något filosofiskt som jag kan grubbla över. En bra populärvetenskaplig bok jag läst är ”Fördel ADHD” av Anders Hansen. Sen har jag börjat läsa ”Evigheten mitt i tiden”, av Wilfrid Stinissen. Jag läser den pö om pö, lite i taget, eftersom varje sida ger så mycket som tåls att klura på.

Möte med Gamze

Vad var din största framgång på jobbet 2018?  Jag har vågat ha mer is i magen. Min entreprenörshjärna kläcker ständigt idéer och jag måste plocka fram några av dom, välja, prioritera, planera. Var sak har sin tid. Kruxet är att klura ut när var sak ska ha sin tid. Att jag vågar ha mer is i magen nu är väldigt skönt och jag tror man gör klokt i att låta saker få växa på idéstadiet innan man förverkligar. En annan framgång är att jag trots mycket föräldraledighet har fått både föreläsningsuppdrag och gjort annonssamarbeten. Det känns väldigt peppande inför hösten då jag kan lägga fler timmar på företaget. Doulan Gamze Berglund har kommit hit till Ditt barn & Du. Här har hon skrivit artiklar och börjat blogga och vi har faktiskt föreläst tillsammans en gång redan.

utbildning nybliven förälder

driva eget mammaledig

Största framgång på det privata planet?  Att jag tagit föräldraledigheten med större ro än första gången. Jag var så ivrig med allt jag ville göra och jag är fortfarande ivrig. Men jag känner mig mer viss om att den här tiden är kort och att allt verkligen har sin tid. Även om föräldraledigheten för mig kan innebära känslor av att stå och stampa och att jag inte alltid tycker att det är så roligt att ”gå hemma” mycket, så är den här tiden oerhört utvecklande. Sånt ser man ofta i efterhand. Och eftersom jag varit där en gång tidigare med Henny så känner jag mig tryggare med att det är precis just det som händer nu med.

föräldraledig

Vad önskar du att du gjort mindre? Slösurfat.

Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år? Gladare. Men även ledsen och tyngd. Båda delarna har funnits där. Jag inledde 2018 med att vara sjukskriven för utmattning efter mammas bortgång, husförsäljning av barndomshemmet, allt pappersarbete som kommer med att en person går bort, graviditet och egen familj att ta hand om. Den sjukskrivningen avslutades i och med att vi skulle få vårt andra barn och jag skulle gå på föräldra”ledighet”.. Vad jag tycker om det kan vi ta en annan gång, men jag är så tacksam att det börjat vända! Och jag tror gott om 2019.

semester med barn

Gjorde någonting dig riktigt glad? Othilia, Othilia, Othilia! Vår solstråle! Och Henny som blev en fantastisk och stolt storasyster! Fina, älskade ungar!

bli storasyster

Vem saknade du? Mamma. Vi ringdes eller sågs varje dag och pratade om allt mellan himmel och jord. Stod varandra så nära. Jag saknar henne och den relation vi hade.

De bästa nya människorna du träffade? Svårt att lista folk så, men jag är väldigt glad över att ha lärt känna alla nya människor i den orten vi flyttat till. Alla grannar som fått oss att känna oss välkomna. Jag är också glad över fina samtal jag fått i min kyrka. Att kunna prata om både yta och djup och verkligen mötas. Det uppskattar jag.

Vad tänker du göra annorlunda nästa år? Något som blir annorlunda är att vi så småningom går tillbaka i arbete båda två. Fler idéer ska bli till verklighet och jag kommer att föreläsa mer. På det privata planet vill jag ha mer utrymme för återhämtning och träning. Jag vill ta hand om kroppen, lösa upp spänningar från stress och oro som varit, stärka, vila och ge mig själv mer av det jag behöver. Jag hoppas att det inte bara ska låta bra utan också bli verklighet och att nästa årssammanfattning beskriver en stark och pigg Paulina.

2019 – bring it on!