7 museum för barn i Stockholm – tvåbarnsmamman Caroline tipsar

Djurgården

Djurgården

När jag var föräldraledig gick jag en hel del på museum. Dels för att jag är kulturintresserad, men också för att jag upptäckte att det ofta var barnvänligt. Alltid skötbord, alltid kafé och mikro, ibland t.o.m amningsrum. När förstfödde sonen blev äldre blev det också ett sätt att umgås med vänner. Hade de barn kunde barnen leka ihop i en lekhörna, som de flesta museer har, och sen äta mellis i fiket. Hade vännen inte barn blev det inte enbart en barnvagnspromenad eller hänga i lekpark, utan vi var ändå i en vuxenmiljö – på museum. I Sverige med de väderförhållanden vi har är det dessutom skönt kunna vara inne, men ändå ha stora ytor och nya saker att utforska för stora som små. Ja ni hör, en win-win på så många plan.

historiska museet
Historiska museet

Mitt kulturintresse har gjort att mina barn uppskattar museum och att det numer är det en del av vår helgrutin.Eftersom det blev en hel del kvälls- och helgarbete i mitt tidigare jobb och förskolan stängde en del av året tidigare på fredagar, inrättade vi museum-fredagar. Jag hämtar tidigt och vi börjar helgen på fredag med att gå på museum! Ibland blir det bara mellis i fiket och ibland blir det samma museum tre veckor i rad, det är sönerna som bestämmer. Här kommer vår guide till de museer vi oftast går på.

Armémuseet

Väldigt välkomnade i entrén. Museet har en intressant tipsrunda för som passar barn från fem år och uppåt, men då kan de behöva en del hjälp ska sägas. Klarar man tipsrundan så väntar litet pris i slutet. Här finns även en litet bokrum där barnen kan sitta och läsa. Museet är lite mörk och en del barn kan tycka det är lite läskig. På en våning finns det apor som låter, så tror ni att era barn är rädda är ett tips att fråga var de finns innan ni går in. En favorit för mina barn är militärbilen man får sitta i. Fint kafé/restaurang i en del av museet och möjlighet att sitta med medtagen mat i en annan del. Gratis entré.

sagostund historiska museet
Sagostund på Historiska museet

Historiska museet

En klar favorit! Finns flera olika tipsrundor att gå för lite äldre barn. Nu byggs vikingadelen om, men tidigare fanns där en trevlig sagohörna. Längst in finns ett barnrum, i form av ett arkeotek. Där kan barnen gräva fram olika föremål. Det finns också en hörna för mindre barn med bebisleksaker. I guldrummet i museets källare finns en önskebrunn som är mycket uppskattad. Restaurangen/kaféet är trevligt! På sommaren blir innergården en vikingaby där barnen kan baka vikingabröd, göra smycken och testa vikinga-kampsport. På helger finns lite fler aktiviteter för barn, så som pyssel eller sagostund. Gratis entré.

idrottsmuseet
Klättervägg på Idrottsmuseet

Nordiska museet

Vill ni gå på museum en måndag är Nordiska öppet även då! Men det är inte det som gör Nordiska till en favorit. På museet finns en mysig lekstuga som är så mycket mer än bara en lekstuga. Man kliver in i en värld som är som det var år 1890. En liten lanthandel, liten ladugård med djur i trä, häst och vagn, ett kök med allt.

Barnen kan gå runt på en audioguide. Det finns även tidsdeckarna där man ska leta efter ledtrådar. Annars är det roligt att bara gå runt och titta på allt, från delen med gamla leksaker till alla högtider som firas i Sverige. På loven ordnas extra roliga aktiviteter för barn, så kolla hemsidan. Nu under påsk kan barnen leta efter ägg. Trevligt fik/restaurang samt matsäcksställe.

Historiska museet
Ute på Historiska museet

Polismuseet

Nästan lika roligt ute som inne. Barnen älskar gården och ibland stannar vi enbart där. Inne finns en del för små barn som gör museet bebisvänligt, men också flera intressanta delar i stora utställningsdelen för de äldre barnen.

idrottsmuseet
Idrottsmuseet

Idrottsmuseet

Idrottsmuseet ligger precis bredvid Polismuseet. Här kan barnen testa olika sporter. Favoriten är den korta sprinterbanan ”på era platser, klara färdiga, gå” samt klätterväggen. Gratis entré.

Sjöhistoriska

Ett museum som verkligen har allt! Barnrummet är helt nytt och superfint! Dessutom finns här ett amningsrum. Museet ordnar pyssel på helger och barnen tycker om utställningarna med alla båtar och spännande ljus och ljud. Gratis entré.

Leksaksmuseet
Leksaksmuseet

Bergrummet

Barnen tycker bara det är spännande att få gå in i ett berg. Som att trolleberget blivit ett museum, fullt med leksaker. Ja fantasin går igång direkt! Många olika spännande delar men Bamse-delen är en klar favorit hos barnen.

 

Gästskribent och familj: Jag, mamma Caroline, pappa (sociala medier skygg) med våra två livliga söner på 2,5 och 5,5 år.
Bor: Stockholms innerstad
Yrke: Driver en rådgivnings/konsultbyrå inom bostads- & byggfrågor, trygghetsfrågor och juridik
Följ Caroline och hennes pojkar: Vill ni följa fler av våra tips finns vi på Instagram på @barnpåmuseum


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *