julbak

Hej på er!

Är ni också i full fart med att förbereda för julfirande?

Här har vi förberett med julbak och matlagning. Köttbullar, jansons frestelse, lussebullar, julgodis och mjuk pepparkaka. Vi har varit och handlat och påbörjat städningen. Igår kände vi oss ganska stressade men efter att ha pratat igenom förväntningar och vad vi egentligen mest vill så känns det som att vi landat och fått lugn, även om det finns en hel del kvar vi vill göra. Vi hann med mycket av det vi ville idag och resten får bli som det blir.

baka med barn

Önskelista över vad man önskar sig av julen

Jag hörde nån smart psykolog berätta om hur man kan göra en önskelista över vad man önskar sig av julen. Det kanske inte är så ofta det blir uttalat hur vi vill att julen ska vara eller hur de vi ska fira med vill att julen ska vara. Plötligt är julafton där och det finns förväntningar hos alla på hur dagen ska bli och ibland går önskningar och verklighet inte ihop. Det är ju inte ovanligt att få för sig att det just kring jul är år 1950 och man är hemmafru med tid att stå i köket och samtidigt nutid där vi har lite annat för oss om dagarna.

baka

För mig är det viktigt att julen blir lugn. Det får gärna vara mycket liv och det blir det ändå alltid i min familj (här pratas det konstant och vi råkar vara flera som är begåvade med ett livat temperament) men lugn i bemärkelsen att saker få ta sin tid och att man sänker ribban om det behövs så att ingen står med ett enormt ansvar och stressklump i magen.

Sen jag blev vuxen har jag försökt bojkotta allt det där man ”måste” ha men egentligen inte har tid med. Då skalar jag hellre bort mycket och firar i enkelhet. Finns det tid och kraft får det mer än gärna vara hemmagjorda köttbullar och annat roligt på julbordet. Och jag lägger gärna tid på det. Men inte om priset blir att jag eller de vi firar med känner att julen blir något som är svårt att hinna med. Så att fundera över vad man önskar sig av julen är inte så dumt!

gravid

jag och ”lilla” magen

Det här önskar jag mig av julen

  • Tid att umgås
  • Tid att njuta av allt det fina och goda
  • Baka och laga mat tillsammans hellre än att lägga tid i affärer
  • Knytis – alla hjälps åt, stora som små, män som kvinnor, efter bästa förmåga

Vad önskar du dig av julen? Hur ser din önskelista ut?