Högkänslig – ett personlighetsdrag

högkänslig

Högkänslig – Vad innebär det?

I mångt och mycket fungerar våra hjärnor lika. Hjärnan snappar upp information från omgivningen och tar in ljud, synintryck, dofter, smaker och vi känner beröring mot huden. Högkänslighet (HSP) innebär att en person har ett känsligare nervsystem än många andra och att hjärnan snappar upp fler intryck, fler detaljer och kan ha svårare att sortera dem. Istället tycks det vara så att hjärnan bearbetar intryck på ett djupare plan. Det gäller båda vuxna och barn.

högkänslig

Känslorna, då?

En högkänslig, eller högsensitiv, person kan också uppleva känslor mycket starkt. Är man glad blir man jätteglad. Blir man ledsen blir man jätteledsen.

Högkänsligheten för också med sig att man lättare smittas av andra känslor. I hjärnan finns något som kallas för spegelneuroner. Dessa upptäcktes i under 90-talet och forskarna såg då att dessa hjälper oss att spegla vad andra människor är med om eller känner. En högkänslig person fångar upp fler intryck, fler detaljer och kan känna av sinnesstämningar lättare än andra. Som förälder kan man märka detta då man lättare än många andra smittas känslomässigt när ens barn är ledset, arg, gnäller eller är glad.

För en högkänslig person är det då extra viktigt att vara medveten om detta och skilja på vad som är mina känslor och dina känslor.

Är HSP en diagnos?

Nej, högkänslighet är ingen diagnos och heller inget onormalt. Att vara högkänslig är helt normalt men många högkänsliga känner sig ”annorlunda”. Kanske har du som högkänslig fått höra ”Oj, så känslig du är” eller upplevt att du blivit tröttare än många andra efter en social tillställning. Kanske har du upplevt att du eller ditt barn upplever smärta starkare än många andra och att lappar i kläder kliar eller skaver – trots att en annan person inte ens märker av dem?

Viktigt med vila och återhämtning

Eftersom världen kan kännas överväldigande för en person som är högkänslig är det viktigt med vila och återhämtning. Precis som en muskel kan bli trött av arbete blir även hjärnan trött av att ta in och bearbeta intryck. Se därför till att du som högkänslig, eller du som förälder till ett högkänsligt barn, känner ditt eget och ditt barns behov och gränser och ser till att ni får vad ni behöver för att må bra. Då kan högkänsligheten vara en enorm gåva!

Text: Paulina Gunnardo, Beteendevetare

Läs mer → Stöd och rådgivande samtal
Läs mer → Får ditt barn utbrott? Ha tålamod – var som en anka


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *