Hur skapar du en inbjudande läsmiljö för ditt barn?

läsmiljö

En tillåtande och inspirerande bokmiljö väcker läslusten hos såväl små som stora barn. Vad detta innebär för dig och ditt barn är självklart högst individuellt och kanske får du testa olika saker för att se vad som passar bäst för just er lässtund. Det viktiga är att skapa rum för ditt barns läsande. 

Barnen, i synnerhet de allra minsta, behöver ställa in sig på vad ni ska göra, att det nu är dags för en lugn och avkopplande stund med en bok. Kanske er läsplats är en mjuk matta på golvet, en soffa eller fåtölj vid fönstret. Skapa en mysig läshörna i hemmet där barnet gillar att sitta ner i lugn och ro för att titta i böcker. Belysningen ska givetvis lämpa sig för läsning och det är inte fel att pryda läshörnan med diverse filtar och kuddar för att öka mysfaktorn.

läsplats
Den här fåtöljen var min och Leopolds allra första läsplats. Här satt vi många timmar varje vecka och tittade i böcker under hans första levnadsår. Idag föredrar han att sitta på golvet eller i soffan när vi läser.

Ostädat men tillgängligt

I en tillåtande miljö ges även de yngsta möjlighet att utforska böcker på sitt sätt (titta på bilder, ”läsa” boken upp och ner eller lyssna när en vuxen läser). Det är en stor fördel om böckerna är vända med framsidan utåt så att barnen ser bokomslaget och inte endast bokryggen i en bokhylla.

Jag har noterat att min son gärna släpar runt på en eller två böcker under armen och bär runt på dem under dagen. Efter en stund släpper han dem på golvet och plockar upp två nya. Detta har resulterat i att vi ständigt har en hög av barnböcker på golvet i hans rum. I början plockade jag upp och ställde tillbaka dem i bokhyllan flera gånger varje dag. Men det har jag slutat med nu när jag har insett att det här är det bästa sättet för honom att komma riktigt nära sina böcker. Han kan själv klämma och känna på de olika bokomslagen, istället för att stå på tå och snegla upp mot den höga hyllan utan en chans att själv kunna plocka ner de böcker han vill titta i.

En boklåda på golvet är självklart ett bra alternativ för att skapa ordning samtidigt som böckerna är lättillgängliga för de små. Det finns även olika vägghyllor där böckerna placeras med omslaget utåt. Det väcker garanterat läslusten.

Olika faktorer påverkar

Det är sedan tidigare känt att vissa saker främjar barnets läsning, som friheten att välja läsmaterial, vuxnas uppmuntran att läsa, möjlighet att kunna samtala om boken efter själva lässtunden och viktigast av allt; att det finns tillgång till en lugn och bekväm läsplats. Avgörande är dock inte miljön i sig utan samspelet mellan läsplatsen och de vuxnas inställning till barnets läsande. Visar du ett starkt intresse och uppmuntrar barnet till att bekanta sig med böckerna har ni kommit långt.

Emelie Loxi

Fem tips för en inspirerande läsmiljö:

  1. Placera böckerna med framsidan utåt, så att barnet ser omslaget och inte enbart bokryggen.
  2. Varva gärna ner en stund innan ni ska läsa för att tydligt visa barnet att ni nu ska koncentrera er på att titta i böcker.
  3. Låt barnet plocka på sig flera böcker. Oftast vill små barn läsa flera böcker samtidigt. Ibland kanske du högläser ur en bok medan barnet sitter bredvid och tittar i en annan? Det händer ofta för mig och min son, inget konstigt alls utan ännu ett sätt att möta barnlitteraturen tillsammans. 
  4. Gör läshörnan bekväm att vistas på, oavsett om ni sitter i soffan, fåtöljen eller på golvet. 
  5. Visst är det mysigt att ha den lilla i knät när ni läser? Men fördelen med att barnet sitter bredvid eller mitt emot dig är att du kan se barnets ansiktsuttryck och reaktioner betydligt lättare. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *