Mysig julläsning för både stora och små

julböcker

Även i barnlitteraturen är julen ett återkommande tema. Varje år kommer det ut nya böcker som på olika sätt handlar om julen. Jag kände att det därför var läge att ta en titt i Leopolds bokhylla och lyfta fram några av våra julboksfavoriter. 

Juldagarna är som gjorda för att koppla av med en bok eller två, gärna tillsammans med de små. Min son är knappt två år och under denna jul kommer han kunna ta del av alla härligheter på ett något djupare plan än föregående år då han tyckte det var roligast att tugga på presentsnören och julklappspapper.

julböcker

Ett sätt att introducera

Julböcker är ett helt fantastiskt pedagogiskt verktyg att använda sig av för att berätta om vad julen är och vad ett julfirande kan innebära just för dig och ditt barn. Tillsammans med min son tittar vi på olika bilder och övar på ord som julgran, snö, snögubbe och pepparkaka. Med fascinerad blick studerar han flitigt det som förmedlas i de stämningsfulla illustrationerna.

En julboksfavorit i vår bokhylla är Tippens första jul. I den inbundna boken med flikar för de allra minsta bokslukarna träffar vi hunden Tippen som exalterat vill hjälpa till att förbereda inför julaftonsfirandet. Granen ska huggas och pyntas. Klapparna ska slås in. Ibland blir det lite fel, men vad gör väl det? Denna sockersöta barnboksfigur skapades redan under 80-talet (första boken i serien heter Var är Tippen) av Eric Hill men har under senare år på nytt introducerats i Sverige. Dessvärre är Tippens första jul slutsåld hos återförsäljare i dagsläget.

julböcker för små barn

Mamma Mu och Kråkan firar jul möter vi det uppfinningsrika kompisparet som tillsammans ordnar en mysig jul. Mamma Mu är en färgstark karaktär som struntar i vad en ko borde göra. Hon gör precis som hon känner och charmar sin omgivning med sin närvaro. Mamma Mu med sin list och Kråkans småtjuriga personlighet går garanterat hem hos de små. Men det gäller att inte tjuvkika i paketen. Kråkan blir så nervös av att vänta och råkar öppna klapparna innan julafton. Hur ska detta sluta?

mamma mu och kråkans jul

Äldre sagoklassiker

Ibland kommer vintern om natten tycker jag är mysig att bläddra i när det lackar mot jul. Boken publicerades första gången under slutet av 70-talet och återutges nu i Ekorrformatet. Vissa inslag kan därför upplevas som något föråldrat men överlag tycker jag att boken på ett charmfullt sätt tar upp olika aspekter kring julen. Ibland är inte kopplingen mellan illustration och text helt tydlig. Därför lämpar sig boken troligtvis bäst för de lite större barnen. Absolut inte det senaste på tema jul men klart värd att ladda upp med inför stundande ledighet.

barnbok om julen

När jag ändå är inne på äldre julböcker vill jag också nämna Elsa Beskows sagor. Vanligtvis utspelar de sig i barnens närmiljö och rör sig handlingen utanför antyds det ofta ske i fantasins form. Det är vanligt med vackra, detaljrika naturskildringar och den svenska idyllen, inte minst i boken Petter och Lottas jul. Barnen har aldrig tidigare firat en ordentlig jul. Men tant Grön, tant Brun, tant Gredelin och farbror Blå ger dem en mysig högtid. Och barnen får vara delaktiga i julstöket.

Passande för de större

Beskow inledde sitt författarskap under en tid då nationalismen var framträdande i den svenska kulturvärlden. Sverige framstår som den bästa av världar i dem. Det finns dock skildringar i en del av hennes böcker som visar svårigheter i livet, som just i böckerna om tant Grön, tant Brun och tant Gredelin. Fosterbarnen Petter och Lotta bor först hos Tvätt-Kristin där de far illa, innan de får flytta in hos tanterna. Ansvarskänslan lyser starkt i Petter och Lottas jul. De får lov att ta hand om ett busigt tvillingpar under en tid, vilket är ett synnerligen stort ansvar för Petter och Lotta som själva är barn.

jul barnböcker

Petter och Lottas jul presenterar gammeldags bilder över julfirande och dess traditioner. Handlingen sträcker sig över ett helt år med alla dess skiftande årstider (till året därpå och julfirandet igen). Som liten blev jag dock rädd för julbocken som kliver in i rummet iklädd mask, mörka kläder och med en säck på ryggen samt en käpp i höger hand. Kanske berodde det på att de vuxna i Petter och Lottas jul framstår som något barska och stela? Detta är såklart en högst personlig åsikt. Men jag minns att jag både som barn (och även nu när jag som vuxen läser boken) upplevde de vuxna, framför allt farbror Blå, som en aning tillknäppta. Men det här är helt klart en bokklassiker som jag kommer läsa för Leopold när han blir lite äldre.

Vem är tomten?

För några veckor sedan fyndade jag ett exemplar av Eddie och julen. Eftersom den senaste boken i serien om denna lintott (Eddie och napparna) är en sönderläst pärla här hemma misstänkte jag att även denna bok skulle uppskattas av mitt lilla busfrö.

Eddies mamma förklarar att det snart är jul. Men Eddie tycker allting bara är konstigt. Marken är vit, himlen mörk och det står ett stort träd mitt i vardagsrummet. Vad är jul och vad är vinter? Och vem är egentligen den där tomten som alla pratar om?

Det här är en fantastisk bok som på ett pedagogiskt sätt förklarar olika aspekter kring vinter, jul och gemenskap.

barnbok om julen

Bor ni hyfsat nära ett bibliotek är ett tips att redan nu göra ett besök och låna hem era favoriter inför julen. I många second hand-butiker går det att fynda underbara barnböcker till kanonpriser. Har ni tur kanske ni hittar några med jultema. Avslutningsvis vill jag önska dig och barnet/barnen en mysig julläsning.

Emelie Loxi


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *