Stella och hemligheten – en bok om bra och dåliga hemligheter

Stella och hemligheten

Stella och hemligheten

Titel: Stella och hemligheten
Författare: Marie Oskarsson, Madeleine Bernadotte, Karini Gustafson-Teixeira
Illustratör: Stina Lövkvist
Förlag: Bonnier Carlsen, i samarbete med Childhood Foundation
Utgivningsår: 2019
Ålder: Vänder sig till barn i lågstadieåldern, men kan även läsas tidigare och anpassas efter barnet

Bra och dåliga hemligheter

Vad är en bra hemlighet? Vad är en dålig hemlighet? Varför kan det vara svårt att säga till en vuxen när man själv är ett barn? Och vad får vuxna göra mot barn egentligen?

Stella och hemligheten delar Stellas nyfunna kompis Elena med sig av en hemlighet som inte alls känns bra. Elenas mammas nya kille har lyft på täcket och flåsande stått och tittat på Elena när han trott att hon sov. Elena är rädd och berättar till slut för sin vän Stella, som nu blir mottagare och bärare av en svår hemlighet. Dilemmat är att hemligheten absolut inte får komma ut till någon. Därmed ställs Stella inför ett svårt beslut. Ska hon bevara hemligheten eller ska hon be om hjälp?

En bok om att stå upp för sig själv och andra

Stella och hemligheten är en bok om att stå upp för sig själv och andra, om att våga närma sig och prata om svåra saker. Med boken som underlag kan vi hjälpa barn att uppmärksamma vad som är ok och inte ok, när och hur man kan stå upp för sig själv och andra och när man kan be vuxna man litar på om hjälp.

En bok som rustar barn och vuxna

Trots det känsliga ämnet har författarna lyckats lägga frågan på en bra nivå och kommer åt kärnan i problemet utan att det blir för tungt eller svårt att läsa och samtala om. Boken rustar inte bara barn, som utsatts för våld, övergrepp och kränkande behandling, att våga berätta och be om hjälp. Den rustar även barn som blir mottagare och bärare av informationen. För precis som i boken, berättar ofta utsatta barn för en jämnårig kompis. Och självklart rustar boken även oss vuxna. Vuxna kan också tycka att det känns svårt och jobbigt att säga ifrån mot en annan vuxen.

Viktigt! När man läser boken behöver man vara lyhörd för att ett barn faktiskt kan vara bärare av en svår hemlighet. Kanske har barnet själv varit med om något eller är bärare av någon annans svåra hemlighet. En del barn tycker det är jobbigt att läsa sådana berättelser och prata om dem och man får aldrig tvinga ett barn att prata. Var lyhörd för vilka reaktioner boken kan ge.

Det här kan du prata om med ditt barn

Stella och hemligheten är en kapitelbok. Det gör att man kan stanna upp och prata om de olika delarna i boken. Exempel på frågor man kan prata med barnet om:

  1. Moster Charlotte kramas när hon hälsar. Får man göra det utan att fråga? Kan man hälsa på andra sätt? Hur säger man till någon att man inte vill kramas?
  2. Hur kan det kännas att berätta om en jobbig hemlighet för någon man litar på? Vad tror du Elena kände när hon berättade om sin hemlighet?
  3. Vad tycker du att vuxna ska göra för att hjälpa barn som far illa?
  4. Vad kan en bra hemlighet vara? Vad kan en dålig hemlighet vara?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *