Såhär satt vi igår. Jag var trött och hade kunnat somna stående medan dottern for runt och var ungefär överallt. Hur barn reagerar på trötthet är olika. En del barn blir orkeslösa  och slöa men det är också vanligt att stress och trötthet kan ta sig i uttryck av att barnet blir ”speedat”, uppe i varv , har svårt att komma till ro, blir gnälligt och kinkigt.

läsa för barn

Närhet och oxytocin

Ett bra sätt att hjälpa barnet att komma ner i varv är att sätta sig med barnet i knät och läsa. Närhet sätter igång kroppens lugn-och-ro-system. Det beror på att närhet hjälper kroppen att utsöndra ett hormon och en signalsubstans som heter Oxytocin. Oxytocinets effekter är som stressens raka motsats och hjälper inte bara tillfälligt utan dröjer sig kvar en stund efteråt.

komma ner i varv

Läsning istället för skärmar

Även i det här hemmet förekommer tid framför skärmar som dator och padda. Det kan vara kanon många gånger och det finns mycket bra. Men. Anledningen till att jag vill rekommendera läsning för att komma ner i varv är för att skärmar som tv, dator, mobil och paddor skickar ut blått ljus. Det blå ljuset signalerar vakenhet till hjärnan. Barnet sitter stilla och tittar men hjärnan kanske inte får den lugn och ro den behöver. Resultatet kan bli att barnets tycks komma ner i varv när det sitter där men kanske ändå får svårt att somna på kvällen. Sånt kan vara bra att veta.

→ Här har jag samlat ett gäng bra böcker för barn, kika gärna in om du vill ha lästips!

→ Natta barn sommartid – 3 tips för att underlätta läggningen