Såhär satt vi igår. Jag var trött och hade kunnat somna stående medan dottern for runt och var ungefär överallt. Hur barn reagerar på trötthet är olika. En del barn blir orkeslösa och slöa, men det är också vanligt att stress och trötthet kan ta sig i uttryck av att barnet blir ”speedat”, uppe i varv , har svårt att komma till ro, blir gnälligt och kinkigt.

läsa för barn

Närhet och oxytocin

Ett bra sätt att hjälpa barnet att komma ner i varv är att sätta sig med barnet i knät och läsa. Närhet sätter igång kroppens lugn-och-ro-system. Det beror på att närhet hjälper kroppen att utsöndra ett hormon och en signalsubstans som heter Oxytocin. Oxytocinets effekter är som stressens raka motsats och hjälper inte bara tillfälligt utan dröjer sig kvar en stund efteråt. Bra, va!

komma ner i varv

Det tar olika lång tid att komma ner i varv

Det tar tid att komma ner i varv och en del har lättare för att varva ner än andra. Så är det för både vuxna och barn. Det tar alltså olika lång tid för olika barn, även om man som förälder gör ungefär samma saker och försöker ha ungefär samma rutin. Jämför därför inte din situation med andras utan försök hitta en rutin som funkar för er.

Här har jag samlat ett gäng bra böcker för barn, kika gärna in om du vill ha lästips!

→ Natta barn sommartid – 3 tips för att underlätta läggningen