När vi har ögonen på oss..

self presentation theory

self presentation theory

Igår skrev jag om ett inlägg om vad jag svarade när min dotter frågade ”Mamma, varför sminkar du dig?” och hur jag tänkte kring det. Jag har även skrivit om psykologin kring att vi försöker kontrollera intrycken andra ska få av oss. Du hittar inlägget här: psykologin om att presentera sig för andra. Och jag har förstås tänkt vidare på det där.

Forskning visar att när vi har ögonen på oss ökar vår motivation att kontrollera intrycken andra ska få av oss. Vi blir helt enkelt mer noggranna med att ha koll på hur vi beter oss och uttrycker oss. Vi kanske är artiga och ler trots att vi haft en riktig skitdag och rättar till skjortan och sträcker på oss på det viktiga mötet. Och det är ju fullt normalt, men det har ett pris och frågan är hur sanna vi är mot oss själva och mot andra. En del bryr sig mer, andra mindre. En del bryr sig så mycket att det framkallar ångest att känna att man har ögonen på sig (scenskräck någon?). Det är inte så dumt att ha funderat på hur vi påverkas av att vi har ”ögonen på oss” och varför vi påverkas som vi gör.

Förhoppningsvis har vi platser där vi kan andas ut och människor vi kan umgås med mer avslappnat, där vi får känna att vi verkligen kan vara oss själva och inte behöver upprätthålla någon slags fasad. Där vi kan sparka av oss klackarna, tappa hållningen fullständigt och byta om till något bekvämt. Att det finns människor vi litar på finns kvar trots att vi inte alltid orkar le och och låtsas som att livet är alldeles fantastiskt varje dag.

När man exempelvis bloggar, poddar eller föreläser utsätter man sig för att ha ögonen på sig – man vill ju att människor ska läsa ens blogg, lyssna på poddandet och komma på ens föreläsning – och det präglar förstås beteende, känslor och tankar. Och det där är klokt att nysta ut för att förstå sig själv och hur man funkar.

Så.. hur motiverade vi är att kontrollera intrycken andra ska få av oss varierar från person till person och från situation till situation. Men faktum är att vi alla gör det. Och faktum är att vi påverkas mer när vi känner att vi har ögonen på oss.

I vilka situationer känner du att du har du ögonen på dig och hur påverkar det dig och ditt sätt att kommunicera vem du är?

Läs mer: Vad är självkänsla?
Kanske vill du också läsa: Varför är det så svårt att vara snäll mot sig själv?


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *