Därför gör barn som du gör – och inte som du säger

barn gör som du gör

barn gör som du gör

Låt mig gissa. Du känner igen dig i uttrycket ”Barn gör som du gör – inte som du säger”?. Redan som små lär de sig hur man löser konflikter, hur man beter sig som gäst på en middag och hur man tröstar en kompis – bland annat genom att observera och härma dig. Det du gör har stor betydelse för ditt barns utveckling.

Social inlärning

Både vuxna och barn lär sig genom social inlärning, genom upplevelser och erfarenheter vi får av andra. Till stor del sker den här inlärningen genom att vi observerar hur andra gör och vad de säger. Det gör vi varje dag genom hela livet. Genom att observera hur andra gör skapar vår hjärna sig en bild av hur saker ska utföras. Det kan exempelvis vara hur man löser konflikter, hur man beter sig som gäst på en middag eller hur man kan göra för att trösta en kompis. Det finns många exempel på både bra och dåliga beteenden som vi lärt oss genom observation snarare än att någon sagt åt oss hur vi ska göra.

Barn härmas

Har du varit med om att ditt barn härmat vad du gör? Kanske har ditt barn vyssjat och klappat en docka på huvudet efter att ha sett någon annan ta hand om en bebis. Eller försökt knyta skorna, inte för att du bett barnet göra det eller visat hur barnet ska göra för att knyta. Det finns fler faktorer som påverkar om och vad barnet tar efter. Men det är viktigt att påminna sig om att barnet observerar och härmar, både bra och mindre bra beteenden och att vi vuxna har stor betydelse för barnets utveckling.

Vad du gör påverkar ditt barn som vuxen

Vad du gör har stor betydelse för ditt barn och hur hen kommer bete sig både i barndomen och senare som vuxen. Tack och lov betyder det inte att ditt barn kommer göra allt du gör till punkt och pricka. Och tack och lov betyder det inte att ditt barn är skadat för livet för att du gör fel någon gång. Men du som förälder har stor inverkan på barnets utveckling genom inlärning barnet får av att observera dig.

Fundera över

  • ..om du sett ditt barn härma vad du gör.
  • ..dina beteenden och förhållningssätt till saker. Vilka vill du ge vidare till ditt barn? Har du något du är mindre nöjd med som du helst undviker att ge vidare?
  • ..hur du själv lärt dig genom observation. Kanske du bytt jobb och sett hur nya kollegor klär sig och beter sig på arbetsplatsen och tagit efter för att passa in? Och kanske är din föräldrastil ganska lik dina egna föräldrars?

Överkurs:

→ I psykologin finns en hel teori om detta, nämligen Social learning theory. Läs mer om den om du är nyfiken på att veta mer.

Text: Paulina Gunnardo, Beteendevetare och grundare av Ditt barn & Du
Läs mer i Paulinas blogg på Motherhood.se


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *