Bojan och traktorn

Bojan och Traktorn

Titel: Bojan och traktorn
Författare: Johan Anderblad
Illustratör: Filippa Widlund
Förlag: Bonnier Carlsen
Läsålder: 3-6 år
Antal sidor: 32
Utgivningsår: 2019

Bojan och Traktorn

Det är kväll och Bojan ska lägga sig. Fast först måste han städa i sitt rum. Men leksakslådan är tung att lyfta, tänk så bra det vore om han kunde få hjälp av ett fordon, en traktor kanske? 

Bojans mamma har både kört traktor och jobbat på bondgård. Mamma Bibbi har kört nästan alla fordon, hon älskar allt som har en motor. Hon berättar för Bojan hur det är att köra traktor, hur man gasar, växlar och om arbetet som lantbrukare.

”En traktor kan användas till mycket. Om man monterar en skopa där fram kan man lasta med den. Traktorskopan används för att flytta tunga saker och för att skyffla bort grus eller snö.”

Johan Anderblad
Foto: Ulrica Zwenger

Känner sin målgrupp väl

Med ett tydligt barnperspektiv varvar författaren Johan Anderblad spännande fakta om traktorer med en saga om när ett får fastnade i ett kärr och inte kunde komma upp. Med hjälp av traktorn och ett släp kunde Bojans mamma rädda fåret. 

”När jag kom till hagen var den tom.
– Hallå alla får! Var är ni? Ropade jag.
Inget svar.
Då såg jag spåren som ledde ner mot kärret. När jag kom närmare hörde jag bräkandet. Långöra hade gått ner i kärret och fastnat.”

Att författaren, som även är verksam som läsambassadör samt välkänd programledare från Bolibompa, har god kännedom om vad som fängslar fordonsintresserade barn råder det ingen tvekan om. Att han även skrivit boken på ett sådant sätt att jag som förälder inte blir galen av att läsa den om igen för vår son är såklart även det ett starkt plus.

Tydliga illustrationer

Bojan och traktorn har redan blivit en favorit i vår bokhylla. Vår son är väldigt intresserad av fordon. Personbilar, brandbilar, lastbilar och givetvis traktorer, ja alla fordon är helt klart superspännande enligt vår Leopold. 

Filippa Widlunds tydliga och detaljrika illustrationer gör det lätt att hänga med i berättelsen.
Boken är faktaspäckad utan att vara överdrivet långdragen. Sidorna innehåller lagom mycket text och presenteras väl med illustrationerna.

Bojan och traktorn är den fjärde boken i serien om Bojan.

Text: Emelie Loxi


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *