Därför läser jag ofta för mitt barn

boklåda

Därför läser jag ofta för mitt barn

Visst är det både mysigt och avkopplande att krypa upp i soffan med sitt barn och läsa en spännande saga? Stimulans av barnets tal och språkutveckling, ökad kreativitet, trygghetskänsla och större förståelse för sin omvärld. Det finns många fördelar med att läsa för de små. 

boklåda

Jag läser ofta och gärna böcker tillsammans med min son Leopold. Han är drygt 1,5 år men jag minns att jag började läsa för honom redan när han bara var några månader gammal. Självklart gjorde jag det då lika mycket för mig själv som för honom. Jag märkte att både han och jag kom till ro och upplevde en harmonisk stund tillsammans efter att han hade fått mat. Det blev lite av en rutin att bläddra i en bilderbok under eftermiddagarna.

Bra sätt att varva ner

Idag är Leopold en nyfiken, social och aktiv grabb med en drös av myror i brallan. Han älskar fotbollar, basketbollar, studsbollar – ja alla slags bollar som kommer i hans närhet ska han fånga och leka med. Därför utgör just högläsningen ett välkommet och nedvarvande inslag i vår vardag. När vi tar fram en bok vet han att det är dags att sätta sig ner, gärna i mitt knä, och sedan läser vi boken tillsammans. Han pekar ofta på bilderna och bläddrar tillbaka till sina favoritsidor för att i detalj studera de fascinerande illustrationerna.

Böcker som barnet gillar

Inledningsvis tittade vi mest i hårda böcker i kartong (de så kallade pekböckerna). Men jag märkte ganska snabbt att dessa böcker inte lockade Leopold lika mycket som ”riktiga” böcker med vanliga sidor. Därför har vi sedan han var knappt ett år gammal mestadels läst stora bilderböcker.

Ulla Rhedin skriver i boken ”Bilderboken, på väg mot en teori” att böcker kan ha olika funktioner. Beroende på barnets ålder och själva lässituationen kan samma bok fungera både som pekbok, bildberättelse eller bilderbok.

Den kunskapen tar jag med mig när jag läser för min son. Visst är det toppen med läsåldersnivå på barnlitteraturen men det allra viktigaste är att hitta böcker som barnet finner intressanta, oavsett om de är avsedda för 0–3 år, 3–6 år eller större barn.

Boken det magiska trädet

Vanligt med favoritsagor

Lisa Bjärbo och Jesús Veronas igenkännande berättelse Eddie och napparna samt Ulf Löfgrens magiska verk Det underbara trädet läser vi i princip dagligen här hemma just nu. Helst flera gånger, vilket inte alls är konstigt för små barn. Varje gång vi läser sagan lägger Leopold märke till något nytt i berättelsen. Även om jag som vuxen känner att vi har läst boken tusentals gånger är det viktigt att bemöta valet av bok med intresse.

Det är bra att komma ihåg att alla kan läsa högt för ett barn. Låt inte eventuella negativa erfarenheter av högläsning stå i vägen för en mysig bokstund med barnet. De små är inte kritiska, tvärtom lyssnar de tacksamt och nyfiket på sagan som du läser.

Önskar dig och barnet en härlig lässtund!

Kram Emelie

Fem anledningar varför högläsning är viktigt:

  1. Det förbättrar barnets koncentrationsförmåga.
  2. Högläsning stimulerar barnets språkliga utvecklig.
  3. Det skapar en trygg närhetskänsla för barnet.
  4. Barnet lär sig mer om sin omgivning.
  5. Den unga individen ges även möjlighet att stärka sin kreativa förmåga.

 

Dela inlägget:


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *