återhämtning

Vardagspusslet. Vem vill inte bli mer effektiv, smartare, snabbare, bättre? Hinna mer. Orka mer. Eller? Vårt fokus handlar ofta om hur vi ska lyckas med den effektiva ekvationen, ala livspussel, men vi riskerar att gå miste om att fråga oss ”Varför”. Varför så effektiv?

Jag läste en artikel av psykologen Jonas Mosskin där han ifrågasätter vår kultur av gränslöshet, stress och produktivitet och de självhjälpsböcker som ska ”hjälpa” oss att bli ännu mer effektiva i den kultur som faktiskt riskerar att skada oss. Jonas berättar hur nästan alla han möter, både privat och proffesionellt, längtar efter mer utrymme för reflektion och hur den supereffektiva människan till slut blir tom på både tankar och känslor. Att man till slut riskerar att bara bli sina handlingar.

Efter att ha läst artikeln funderade jag på det här och på den kultur vi lever i som inte tar hänsyn till människan och hur vi människor riskerar att svepas med i ett osunt tempo, utan ifrågasättande, av bara farten för att det är så man förväntas leva.

effektivitet

Bli mer effektiv?

Men vem kan inte känna igen sig i viljan att bli mer effektiv när många upplever att det är svårt att få ihop livspusslet? Vem önskar inte att man var smartare, snabbare och bättre? Det kan vara frestande att hinna mer och orka mer. Och det är möjligt att de här självhjälpsböckerna och tipsen på hur vi blir effektiva fungerar. Vi kanske blir mer effektiva och hinner mer, men vad går vi i samma veva miste om? När vårt fokus handlar om hur vi ska lyckas med den effektiva ekvationen, ala livspussel, riskerar vi att gå miste om att fråga oss ”Varför”. Varför så effektiv?

Är det som Jonas säger, att vår strävan efter supereffektivitet utsätter oss för risken att vi tillslut bara blir våra handlingar? Att vi riskerar att bli tomma på känslor och tankar?

Vad säger ni?

→ Om du vill läsa Jonas artikel hittar du den här: Den supereffektivt människan blir till slut tom på tankar och känslor

→ Dela inlägget här: