Ester 10 månader


Min lilltjej har nu blivit hela 10 månader och plötsligt känns hon inte så liten längre! Hon blir mer och mer som ett litet barn och det har hänt både mycket och lite under månaden som varit.

Personlighet

Hon är fortsatt en glad liten tjej som charmar många med sitt leende. Samtidigt är blygheten kvar och det är inte sällan hon borrar in ansiktet i mammas hals när någon främmande människa hälsar på henne, för att sedan försiktigt men glatt titta fram. Hon tycker om att ge sig iväg på äventyr i hemmet och är inte lika känslig för om mamma inte befinner sig i samma rum längre och hon kan greja med leksaker och annat spännande som hon hittar under långa stunder. Hon har fått upp ett litet intresse för böcker och kan stäcka fram en om hon vill att man ska läsa för henne. Nu har hon också tålamodet att faktiskt sitta och lyssna en stund när man läser om olika djur som är favoriten. En ny grej är att hon blivit väldigt fäst vid nappen. Tidigare har hon velat ha den när hon ska sova men nu blir hon tokig om hon får syn på en och inte får stoppa den i munnen omedelbart. Det är också svårt att få henne att ta ut nappen om hon väl fått tag på en utan ett fullstäldigt känslomässigt break down. ?

Mat

Hon har nu slutat att amma helt och hållet och gjorde det några dagar innan sin 10-månaders dag. Det var helt och hållet på hennes egna initiativ, hon bara ville inte en dag. Nu äter hon för det mesta det vi äter varvat med barnmatsburkar. Hon älskar att sitta och plocka själv och har blivit väldigt duktig på att plocka upp allt ifrån stort till smått och stoppa in i munnen utan att spilla nämnvärt. Till frukost äter hon helst leverpastejsmörgås och ägg, men ibland går även havregrynsgröt bra. Hon fixar att äta bröd, banan och dylikt utan att man delar det i mindre bitar och stoppar hon in en för stor tugga av något tar hon oftast ut en bit av det hon har i munnen och tuggar klart innan hon tar nästa tugga. Hon älskar broccoli och kan äta hur mycket som helst av det, inte mig emot! På kvällen innan läggdags får hon fortfarande en portion bebisgröt och ibland äter hon det och ibland är hon totalt ointresserad. Det är mest för att säkerställa att hon inte är hungrig inför natten, då hon varken dricker eller äter någonting förrän det är dags för frukost igen dagen därpå.

Sömn

Oftast sover hon två gånger per dag, en gång runt 9 tiden och en gång runt 13, men ibland blir det tre gången om någon av tupplurarna varit ovanligt korta. Vanligtvis blir det uppemot en 2-3 timmar sammanlagt dagtid. På kvällen lägger hon sig mellan 18:30-19:00 tiden och somnar oftast när jag sitter med henne i famnen och sjunger någon vaggvisa, men kan även somna i sin egna säng om hon är riktigt trött. Sedan sover för det mesta till 04, oftast med något enstaka uppvak där hon snabbt somnar om med nappen. Jag förvarar hennes nappar på nattduksbordet som står invid hennes säng och numera ställer hon sig upp mitt i natten om hon vaknar och plockar en därifrån och lägger sig sedan ner och somnar om igen. ???Vid 04 brukar hon vilja komma upp till mig i sängen och så sover vi tillsammans i drygt en till två timmar till innan det är dags att göra morgon!

Utveckling

Under senaste månaden har det inte hänt jättemycket på den motoriska fronten. Hon har blivit säkrare när hon går runt med stöd och hon sätter och ställer sig upp mer kontrollerat och så kan hon stå upprätt på knäna utan problem. Mentalt har det däremot hänt väldigt mycket hon hon förstår massor av sin omgivning numera och kan med ljud och läten kommunicera vad hon vill till oss. Hon gnäller högljutt och gungar med kroppen om fått syn på något hon vill ha och sträcker med handen emot objektet tills man förstått vad det är hon vill, och gör man inte det hon vill, ja då blir hon ordentligt förbannad kan man säga! Hon förstår också en massa ord och meningar som används i vardagen, exempelvis vatten, banan, äta, sova, dansa, hoppa, hosta, borsta tänderna, klappa händerna och vinka. Det sistnämnda har hon lärt sig att göra nu under veckan och vinkar glatt hejdå till pappa vid ytterdörren på morgonen. ?? Ber man henne klappa händerna kryper hon fram till en och tar tag i ens händer och klappar dem åt en. En enda gång har hon hittills klappat sina egna, annars vill hon alltid klappa ens egna händer. ? Hon säger inga nya ord bortsätt från na na, som jag tror är napp, men det är fortfarande lite oklart.

Det är så kul att hon förstår massor nu och att man kan leka med varandra på ett helt nytt sätt! ❤


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *