”Förbereda sig för syskon” i tidningen Kids & Family

Kids & Family

Kids & Family

Nu har tidningen legat ute ett tag på BVC, MVC, sjukhus, förlossningskliniker och vårdcentraler. Min första artikel för tidningen Kids & Family handlar om hur man kan förbereda sitt barn på att få syskon, både tiden som gravid och när bebisen är ute. Det kan ju låta lite tokigt att man ska förbereda sitt barn när bebisen väl finns ute. Men det kommer hinna hända en hel del på kort tid, så att prata om första tiden med syskon när bebisen väl är hos er gör att man kan förbereda det äldre syskonet på det nya som händer.

Kids & Family

Det blev lite fel i texten när tidningen skulle till tryck tyvärr, men jag skickade med ett gäng tips i slutet av varje del för att man snabbt skulle kunna få en överblick. Rätt vad det är slipper man ju faktiskt sitta där i väntrummet och vänta på att få sitt namn uppropat och har man dessutom med sig barn på BVC tex blir det kanske inte så mycket läsa heller. Tänkte att jag drar några av tipsen här och så hoppas jag att du får möjlighet att läsa artikeln i sin helhet om du inte redan gjort det. Kika efter tidningen nästa gång du är där vettja!

3 tips för hur du kan förbereda ditt barn på att få syskon

  1. Prata med ditt barn om vad hen har för bild av att vara storasyskon. Vilka förväntningar finns? Det är bra för dig att känna till så att du kan möta ditt barn där hen är.
  2. Prata om hur det kan bli rent praktiskt när det kommer en bebis. Vad har bebisen för behov? Var ska bebisen sova? Tänk om bebisen är vaken på natten?
  3. Lek förberedande lekar. Kanske dockan eller nallen behöver byta blöja eller ligga i vagnen för att sova?

3 tips på hur du kan förbereda ditt barn på tiden med syskon – när bebisen har kommit

  1. Alla känslor och reaktioner är ok. En del barn är glada, andra kan bli svartsjuka och en del reagerar inte mycket alls. Var öppen för olika reaktioner hos ditt barn.
  2. Prata med det ditt barn om bebisens behov. Lägg det på en nivå som du tror barnet kan ta emot och förstå.
  3. Prata med ditt barn om hur hen känner och tänker nu när det blivit storasyskon och hjälp ditt barn att sätta ord på upplevelser, känslor och tankar.

/Paulina Gunnardo, Beteendevetare


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *