Första helgen av utbildningen avklarad!


I helgen var första delen av min doulautbildning och i slutet på maj väntar nästa och sista delen. Därefter kan jag börja ta uppdrag under titeln doula vilket känns så kul och spännande!

Under de här utbildningsdagarna lär vi oss allt ifrån vad som händer med kroppen under de olika faserna av förlossningen, hur kvinnan kan reagera på värkarna under de olika skedena, men framför alla hur man som doula kan stötta den födande kvinnan och hennes partner under förlossningens olika förlopp. Hur man kan hjälpa till att hålla kvinnan så lugn, orädd och avslappnad som möjligt eftersom dessa tre faktorer har en enorm påverkan på hur snabbt och smidigt kroppen kan utföra sitt arbete med att öppna livmodermunnen och hjälpa barnet färdas ner mot förlossningskanalen för att sedan kunna födas fram.

Vi lär oss om hur olika typer av medicinska ingrepp och smärtlindring kan påverka förlossningens förlopp, hur andningen påverkar värkarna, vilken typ av beröring som är gynnsamt och vilka rörelser som hjälper barnet rotera och sjunka ner i bäckenet.

Många kan ställa sig frågan varför en doula skulle vara nödvändig under en förlossning? Det finns ju både barnmorskor och läkare på sjukhuset och dessutom har ju i princip alla med sig sin partner under förlossningen.

Doulans roll är inte att ersätta någon av de här parterna. Doulan är någon man har etablerat en kontakt med redan innan förlossningen, som vet om hur ens tankar och önskemål inför förlossningen ser ut, till skillnad mot vårdpersonalen som man möter först på plats. Doulan är också med under hela förlossningen från början till slut vilket en barnmorska inte kan vara om förlossningen fortfarande fortskrider när det är dags för skiftbyte. Barnmorskor har dessutom ofta flera kvinnor att ta hand om på samma gång vilket gör att deras tid med varje enskild kvinna blir begränsad. Däremot är det alltid barnmorskan som har det medicinska ansvaret för kvinnan och barnet och det är alltid hon som förlöser kvinnan.

Partnern å andra sidan är ju med en hela tiden, räcker inte det?

Stödet från en partner kan och ska doulan aldrig ersätta. Partnern är den som står kvinnan närmast och det emotionella stödet som denne kan erbjuda skiljer sig helt och hållet mot vad någon annan kan ge. Doulan kan istället verka som ett stöd för både partnern och kvinnan, hjälpa till och guida hur partnern kan vara ett så bra och aktivt stöd som möjligt. Man kan hjälpas åt att massera och trycka på olika punkter eftersom det ofta är en en rätt stor kraftansträngning man blir fysiskt trött av och kan vara skönt för partnern att ha någon att turas om med. Förlossningens förlopp är också föränderligt och stödet för kvinnan kan behöva se ut på olika sätt beroende på var i värkarbetet hon befinner sig. Det är omöjligt att i förväg veta hur man kommer att reagera under en förlossning och det man har tänkt sig och bestämt tillsammans med sin partner kanske inte alls är det man faktiskt vill och behöver när man är mitt i värkarbetet. Ofta är man inte heller mottaglig för kommunikation i någon större utsträckning och det kan många gånger göra en partner osäker på hur man ska närma sig och stötta kvinnan. Här kan doulan vara till stor hjälp då hon både har kunskap om vad som händer i kvinnans kropp men också verktyg för hur man bäst kan hjälpa till under förlossningens olika skeden.

Det finns också något som heter doulaeffekten. Forskning har bevisat att följande sker när en doula medverkar under förlossningen:

  • Förlossningsförloppet förkortas tidsmässig
  • Behovet av medicinsk smärtlindring minskar
  • Antalet kejsarsnitt minskar
  • Användandet av sugklocka minskar
  • Behovet av värkstimulerande dropp minskar
  • Positivare förlossningsupplevelse
  • Lägre andel förlossningsdepressioner
  • Högre amningsfrekvens

Ni som läst min blogg ett tag kanske förstår nu varför jag brinner så starkt för det här. Om jag kan hjälpa en kvinna att få en så bra start som möjligt in i föräldraskapet, ja då vill jag göra det!

,

2 svar till “Första helgen av utbildningen avklarad!”

    • Nej det krävs ingen tidigare utbildning, utan man går en kurs som man själv betalar för. Den jag går är över två helgtillfällen. I kursen ingår också kurslitteratur som man måste läsa och sammanfatta lite kort skriftligt för att bli godkänd och få kalla sig själv för doula. Det här är första steget. När man gått kursen och blivit godkänd får man börja arbeta som doula. Men för att bli certifierad vilket ses som mer seriöst måste man ha varit med på tre förlossningar, läst ytterligare litteratur och gjort ett slutprov. Så steget till att börja ta uppdrag är rätt kort men att bli certifierad tar lite längre tid. Det är såå intressant, kursen jag går har varit superbra hittills! ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *