Fyra tips inför julens lässtunder

läsa med barn

läsa med barn
Några julböcker från vår bokhylla

Det lackar mot jul och förhoppningsvis innebär det en del avkoppling och ledighet både för dig och ditt barn. Att ägna en eftermiddag åt att läsa i soffan eller framför brasan är ett utmärkt sätt att spendera tid med barnet under julen.

Det finns många spännande och fina bilderböcker för alla åldrar. Som jag tidigare har skrivit om är det viktigast att hitta böcker som just ditt barn uppskattar att läsa, oavsett vilken läsålder de riktar sig till. Genom högläsning öppnar du den magiska dörren till barnets egna läsande. Hur er högläsningsstund ser ut kan skifta, huvudsaken är att du och barnet skapar en rolig och positiv stämning. Men jag har några råd som jag gärna delar med mig av.

1. Väck nyfikenheten

Genom att läsa böcker där det finns något eller någon som barnet fastnar lite extra för har ni något att hänga upp er sagostund på. Kanske boken skildrar en figur som barnet tycker mycket om? Eller en plats som barnet uppskattar att leka på, som i sandlådan, på bondgården eller i pulkabacken?

2. Böcker om vardagen

Välj med fördel historier som skildrar barnets vardag. En dag på förskolan, morgonbestyr, en promenad till lekparken eller kvällens tandborstning i badrummet. Många gånger är det de små vardagliga sakerna som barnets fastnar för, sådant som vi vuxna kanske inte i första hand tror är särskilt spännande att läsa om.

3. Läs bara så länge barnet vill

Många gånger tröttnar min son på att läsa innan jag känner mig färdig att slå ihop boken. Även om det kanske känns lite trist att avsluta lässtunden efter några fjuttiga minuter är det bättre att göra något annat så länge och testa igen efter en stund istället för att tvinga barnet att lyssna på hela sagan. Det kan väcka negativa associationer vilket i värsta fall till slut gör att barnet inte vill läsa överhuvudtaget.

4. Besök biblioteket

Mitt sista tips är också det bästa. Utnyttja bibliotekets breda utbud av fantastisk barnlitteratur. Gör ett besök med barnet och välj tillsammans böcker som ni lånar hem för flera mysiga sagostunder. Många bibliotek lyfter fram böcker med jul- och vintertema i dessa tider. Kanske det är dags att göra ett besök och låna hem några juliga guldkorn så här inför kommande ledighet?

Hoppas att du och ditt barn får en underbar och avkopplande läsning denna jul!

Kram

Emelie


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *