Gravid – blandade känslor är vanligare än du tror


De flesta är nog eniga om att graviditeten är en speciell tid i livet. Det finns många föreställningar om hur en graviditet ska upplevas och kännas och inte sällan är bilden idealiserad och vacker. Och visst är det något väldigt vackert med en gravid kvinna, men känslorna som rör sig inuti kroppen kan för en del vara allt annat än vackra. Kom ihåg att du kan vara glad och tacksam över din graviditet samtidigt som du känner dig deppig och ledsen. Det ena utesluter inte det andra!

Många kan ha förståelse för att en oplanerad graviditet kan väcka jobbiga känslor och att man kan gå igenom en period av ovisshet innan man bestämt sig för huruvida man känner sig redo eller inte för att bli förälder. Däremot talas det sällan om att graviditeten kan väcka många olika typer av känslor, inte sällan rätt jobbiga, trots att den var planerad och efterlängtad.

Det är något väldigt definitivt med att få besked om att man väntar barn. Allt du känt till fram till den punkten i livet står inför att förändras. Du står inför ett livslångt åtagande där du under många år ska ansvara för en persons liv och välmående. Alldeles fantastisk men också rätt så läskigt!

När man tänker efter så är det ju fullt förståeligt att lyckokänslorna också delar rum med någon typ av oro eller rädsla. Eller kanske rentav likgiltighet, det finns nämligen många faktorer som är med och påverkar våra känslor.

Stor hormonomställning för kroppen

Graviditeten är en enorm hormonomställning för kroppen. Ibland kan det vara svårt att förstå hur en graviditet som knappt syns rent fysiskt kan påverka kroppen så pass mycket men det finns en förklaring till det. Fostret är nämligen som känsligast under den första trimestern och det kräver att mamman tar det lugnt och undviker födoämnen som kan skada det växande livet i magen. Och mår man illa är man ju oftast inte så matsugen.

Att berätta nyheten för andra

Samtidigt som du brottas med alla dessa nya känslor och verkligen skulle behöva omgivningens stöd och förståelse väljer många att inledningsvis hålla graviditeten hemlig. Du kanske vill ha tid på dig att smälta nyheten själv innan du känner sig redo att berätta för andra och ibland kan rädslan för missfall avskräcka en från att vilja berätta.

Alla känslor är tillåtna

Men det kan också kännas svårt att berätta om graviditeten utan att det egentligen finns en konkret anledning bakom det. Många kan känna att det finns en viss press att dela nyheten med stor glädje och entusiasm och kanske kommer det inte naturligt för dig precis just då. Och det är inget konstigt med det, du måste inte jubla av lycka utåt. Du kan vara glad och tacksam för din graviditet samtidigt som du känner dig deppig, trött och ledsen. Eller så känner du inte så mycket alls inledningsvis, och det är också helt okej. Ofta kommer du till rätta med dina känslor i takt med att magen växer och hormonerna lugnar sig. Det viktiga är att du är ödmjuk mot dig själv och förstår att det inte finns ett rätt eller fel sätt att känna – alla känslor är tillåtna!

Text: Gamze Berglund, doula

Läs mer om graviditet och första tiden med bebis här
Kom på föreläsning om första tiden med bebis


2 svar till “Gravid – blandade känslor är vanligare än du tror”

  1. Jag bestämde mig direkt när jag fick plus på stickan att ”ska jag dela med mig av den här resan så kommer jag vara helt ärlig”. Mest för min egen skull då jag har tyckt att det varit svårt att ta in det som händer, hur det ska bli med livet nu, hur kommer jag bli och så vidare. Mina känslor och min inställning till graviditet och föräldraskap är långt ifrån rosenskimrande och lett till mycket grubblerier. Därför tycker jag att det är så himla viktigt att sådant här tas upp och att man pratar mer om det ?

    • Det du beskriver är ju otroligt vanliga känslor och jag tror man kan vinna mycket på att vara öppen med det man känner när det kommer till graviditet och föräldraskap! Ofta märker man att många tänker och känner samma typer av känslor när man väl börjar prata om dem och just därför är det precis som du säger viktigt att lyfta fram både sånt som är härligt men också sånt som är svårt. Jag grubblande och funderade också väldigt mycket både under början av min första graviditet men också väldigt mycket under första halvåret med bebis. Det är stora omställningar vi går igenom när vi ska bli föräldrar, det är ju rätt naturligt att det väcker mycket tankar och funderingar i oss!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *