Gravid vecka 29 – Fosterrörelser

gravidmage

gravid vecka 29

Gravid vecka 29 och fosterrörelserna har ändrat karaktär och blivit tydligare nu. Jag fullkomligt älskar att känna fosterrörelser, jag njuter av att känna den där lilla foten som sparkar och hur den lilla kroppen bökar runt. Att få vara så nära, att få bära med sig sitt barn man ännu inte sett och få känna henne röra sig. Finns det något mer underbart?

Fosterrörelser i tredje trimestern

Man ska känna barnets rörelser varje dag men exakt hur mycket är individuellt. Bebisen har aktiva perioder och perioder då bebisen sover. Som mamma kan man lära känna sitt barns rörelsemönster, exempelvis vilka tider bebisen brukar röra sig och när hen sover. En del barn är mer aktiva på dagen, andra på kvällen. Det är vanligt att de vaknar och blir aktiva när man själv sitter eller ligger ner och sover gott när man är i rörelse.

Minskade fosterrörelser

Men häromdagen tyckte jag att det var lugnare i magen.. Jag kände inte av den där vilda ungen som annars brukar vara igång. Oron kom förstås direkt. För man kan aldrig ta något för givet. Jag har personer i min närhet som förlorat sitt älskade barn i magen. Det är tack och lov väldigt ovanligt, men jag tror många känner igen den där oron så fort man inte riktigt är säker på att allt är som det ska med ens barn.

Mot slutet av graviditeten är det vanligt att rörelserna ändrar karaktär eftersom det blir trängre i magen. Men bebisen ska fortfarande röra sig lika ofta och lika mycket. Minskade fosterrörelser innebär alltså att bebisen inte rör sig lika ofta som vanligt eller med samma styrka. Minskade fosterrörelser ska man ta på allvar. Man ska hellre undersöka en gång för mycket än en gång för lite.

Som tur var satte det fart i magen igen när kvällen kom! Oftast är det just på kvällarna, när stora tjejen somnat och jag satt mig i soffan, som fosterrörelserna kommer. Älskade, älskade unge som växer där inne. Jag är rädd om dig.

Här kan du läsa mer bloggat om graviditeten

gravidapp

Läs om barns utveckling och föräldraskap 


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *