Logopeden och mamman Erika om att följa sitt barns språkutveckling

Erika

Erika Lindquist

Gästskribent: Erika Lindquist, Logoped och mamma till Sam och Hugo

Följa sitt barns språkutveckling

I mitt yrke som logoped arbetar jag främst med förskolebarn som har en försenad språkutveckling. Det kan handla om en ärftlig, medfödd språkstörning, uttalssvårigheter på grund av motoriska problem, autism och utvecklingsstörning som ännu inte är diagnosticerade eller så är de bara ”lite sena” eller har fått för lite stimulans. Oavsett varför barnen kommer till logopedmottagningen, är en väldigt stor del av mitt jobb att informera föräldrarna, minska deras oro och ge råd om språkstimulans. Eftersom barns språkutveckling är mitt yrke och mitt stora intresse, så var det såklart extra spännande att bli mamma och få följa mina barns språkutveckling på riktigt nära håll.  

Erika Lindquist

Tips och goda råd

2011 blev jag förälder för första gången och då skrev jag dagbok och dokumenterade min sons språkutveckling flera gånger i veckan. Vid nio månaders ålder lärde sig Sam att gå och springa och sedan dess har det inte blivit mycket dokumenterat, tyvärr!

När Sams lillebror Hugo föddes sommaren 2015, blev det ännu svårare att dokumentera hans utveckling eftersom han var andra barnet och jag hade fullt upp. Men jag kände att jag väldigt gärna ville dokumentera hans språkutveckling och när Hugo var ungefär tio månader gammal, startade jag därför ett eget konto på instagram där jag kunde dokumentera hans språkutveckling tillsammans med bilder och filmer. Jag brukar även smyga in lite tips och goda råd kring hur jag tänker om mina egna barns språkutveckling och stimulansen som jag som förälder kan ge dem.

läsa för barn
familj

Appar för att stimulera språkutveckling?

Något som ofta dyker upp i samtal med föräldrarna som jag träffar på jobbet, är lämpliga appar för att stimulera språkutvecklingen och det är en klurig fråga för mig. Jag betonar alltid att barn under två år inte har något behov av skärmtid över huvudtaget, eftersom det är den rekommendation som finns att gå efter i Sverige för tillfället.

Sen är inte jag heller mer än människa och visst har surfplattan med barnprogram räddat även mig flera gånger. Jag tänker att OM jag nu ska använda skärm så väljer jag pedagogiska appar som innehåller ett inslag av lärande för barnet och det är vad jag brukar förmedla även till andra föräldrar. Jag brukar också betona att det ALLTID är bättre för barnet att lära sig språk av en människa än en app och så brukar vi komma in på även den typen av lekar.

Jag tipsar ofta om Lottospel, som är bra att börja med och som kan introduceras från ca två års ålder. Det bygger på att de som spelar har var sin bricka med bilder och samma bilder finns på lösa kort som sedan ska placeras ut på rätt plats för att vinna. Lotto är enklare att lära sig och förstå än t ex memory och spel som kräver tärning.

Logoped Erika Lindquist

Läsa för barn med spring i benen

Många föräldrar uttrycker en önskan om att läsa mer för sina barn men barnen uppskattar inte alltid läsningen. Då brukar jag rekommendera att välja böcker med mindre text eftersom det ofta blir lättare då. Jag har själv en son som har väldigt mycket spring i benen och när han var mellan 1-2 år gammal kunde jag bara läsa för honom om han fick röra sig under tiden. Så fort jag ville sätta honom i mitt knä blev det protester och dålig stämning. Då satte jag mig på golvet istället och lade boken på soffbordet. Då kunde Sam röra sig som han ville och varje gång han kom till mig vände jag sida, visade honom bilderna i boken och läste lite för honom.

Det var kanske ett ovanligt sätt att läsa och inte som jag hade önskat men just då var det viktigare att läsa för honom på hans villkor än på mina och med tiden blev det lättare för honom att sitta stilla och nu älskar han när vi kryper ihop i soffan och läser tillsammans. Det hade han kanske inte gjort om böckerna hade blivit förknippade med något negativt och bråk om att sitta stilla, tänker jag.

Erfarenheten av att vara mamma har ofta hjälpt mig i samtalen med oroliga föräldrar som jag möter på jobbet och jag är säker på att de kunskaper jag har som logoped har hjälpt mig i rollen som mamma också!

Gästskribent: Erika Lindquist
Familj: Gift med Jocke sedan 2011, barnen Sam 6,5 och Hugo 2,5.
Sysselsättning: Jobbar som logoped, framför allt med förskolebarn och stamning men även dyslexiutredningar och rådgivning om barn som har svårt att äta. Skriver om Hugos språkutveckling på Instagram @sprakutvecklingen
Kuriosa: Syr mycket av barnens kläder själv och har en katt som heter Pikattchu.
Följ Erika på @språkutvecklingen


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *