Gamze BerglundHej!

Jag heter Gamze Berglund och är skribent här på Ditt barn & Du! Jag arbetar främst med delen som rör gravida och nyblivna föräldrar. Jag är 31 år, bosatt i Bromma i Stockholm och har två egna barn som är 1 och 4 år gamla.

Jag är utbildad doula och verksam inom doulorna.se. Att vara doula innebär att man arbetar som stöd för kvinnan och hennes partner inför, under och efter förlossningen. Jag ger också rådgivning kring amning och annat som rör postpartumperioden. Jag har alltid varit fascinerad av kvinnokroppens förmåga att bära och föda barn men att bli doula är något som växt fram inom mig de senaste åren. Annars har jag sedan 2011, då jag tog min lärarexamen, arbetat med att undervisa engelska på högstadie- och gymnasienivå.

Vägen hit…

Att skriva har alltid varit något som legat mig varmt om hjärtat. Det har varit ett sätt att få ner tankar och känslor och sätta ord på sådant som rört sig i mitt huvud. Efter att jag fick mitt första barn kom jag bort från skrivandet då jag inte hade någon direkt ork eller kraft annat till att ta hand om min bebis. Men egentligen hade jag behövt skrivandet som mest just då för att kunna sätt ord på alla känslor och tankar som rörde sig i mitt huvud efter den stora omställningen som det innebar för mig att bli mamma. Det var först efter att jag fick mitt andra barn som jag tog upp skrivandet och då beslutade jag mig också för att börja skriva för andra gravida och nyblivna föräldrar och dela med mig utav mina egna erfarenheter kring att bli förälder.

Jag startade en blogg och inledningsvis skrev jag mycket om min egna upplevelse av att bli mamma. En resa som bitvis var svår och tung men också innefattade de mest fantastiska känslor av kärlek – så som jag tänker att det kan vara för många att bli förälder. Jag skrev också krönikor om nyblivet föräldraskap som publicerades på diverse olika föräldrasajter och jag märkte att behovet att läsa om det ärliga föräldraskapet var stort. Nu bloggar jag även här på Ditt barn & Du och där kan ni läsa mer om mina personliga tankar och följa delar av mitt familjeliv! Jag kände dock rätt snart att jag hade ett behov av att bidra med mer än bara mina egna upplevelser, jag ville förmedla kunskap som inte nödvändigtvis var kopplad till mig själv och där väcktes viljan att utbilda mig till doula.

Förlossningen med mitt andra barn var också en bidragande orsak till varför jag valde att utbilda mig till doula. Efter att min första förlossning slutade i akut kejsarsnitt kände jag en stor sorg och besvikelse över att saker och ting inte gick som jag tänkt mig. Jag trodde jag var påläst och kunnig men i själva verket var jag det inte alls och där väcktes en vilja att få vara med och sprida rätt information och bidra till att skapa goda förutsättningar till positiva förlossningsupplevelser för andra.

Jag brinner för att informera kvinnor om förlossningen och om amning. Jag vill att alla ska få möjligheten till att fatta medvetna beslut kring det som de tror passar dem bäst. Just information och stöd är två faktorer som är otroligt viktiga för att skapa goda förutsättningar när det kommer till att få en positiv förlossningsupplevelse och en välfungerande amning. Jag tror också att det banar vägen för ett välmående föräldraskap och det vill jag bidra med till er här på Ditt barn & Du!

Kontakta Gamze Berglund: gamze@dittbarnochdu.se