Förbereda sig på förlossning med profylax

gravid vecka 37

gravid vecka 37

Gravid vecka 37 och bara 27 dagar kvar! Nu har vi verkligen börjat förbereda oss för förlossningen. Lillasyster kan ju faktiskt komma i princip när som helst. I natt drömde jag att hon var påväg, men inte kom ut någon gång. Satt på förlossningen och väntade och väntade och väntade..

Profylax

Något som är prioriterat nu är att David och jag den senaste tiden har börjat träna på profylaxandning och avslappningsövningar. Jag övade profylaxandning även inför att vårt första barn skulle komma. Och för mig gav det väldigt bra effekt under förlossningsarbetet. Jag märkte direkt när jag tappade kontrollen och spände mig i onödan och hur otroligt mycket ondare det gjorde. Profylaxandningen och avslappningen tog inte på något sätt bort all smärta, men jag klarade mig igenom smärtan mycket bättre än vad jag gjorde utan andningstekniken.

profylax

Bilder från eventet med föreläsning om förlossning och första tiden med bebis

Profylax – andning och avslappning

Profylaxträning innebär att man övar sig i avspänning och andningsteknik. Det finns några olika sätt och de anpassas efter sammandragningarnas intensitet. När man har ont är det lätt att man spänner sig och faktiskt slutar andas. Andningen, och kroppens förmåga att slappna av även i smärta, hänger ihop. Andas du kan du lättare slappna av. Slappnar du av är det också lättare att andas. förbereda sig för förlossning

Träna profylax

Jag rekommenderar varmt att man övar på detta inför förlossningen. Det kräver en hel del koncentration och tekniken behöver sitta när du väl ska föda. Har du någon med dig när du ska föda är det viktigt att även den personen kan så att hen kan hjälpa dig och påminna dig om vad du ska göra.

Att slappna av trots smärta behöver tränas in, för det kommer tyvärr inte automatiskt. Ett tips är att både du och eventuellt partner, eller annan som ska vara med på förlossningen, tränar in andnings- och avslappningsövningar och smärtlindrande massagetekniker som du kan använda under förlossningen.

Du som också är gravid – förbereder du dig med profylax?

Välkommen på event och föreläsning om förlossning och första tiden med bebis!
6 saker du bör veta om förlossningen
Bilder från eventet med föreläsning om förlossning och första tiden med bebis

 


8 svar till “Förbereda sig på förlossning med profylax”

  1. Verkligen viktigt med trygghet och andning! <3 Tycker det är så fantastiskt att doulor finns! Verkar häftigt att få vara med och stödja någon som föder 🙂

  2. Tack för ett bra tips! Tror jag ska slå till på den. Känns skönt att kunna träna hemma. Som sagt, har ju fortfarande inte gett mig in i profylaxvärlden men känner att det är viktigt att i alla fall ha lite tankar och kunskaper inför förlossningen. Att andas rätt är ju viktigt i många lägen, inte bara vid förlossning, vilket gör att man inser att inför en sån här stor påfrestning blir det extra viktigt.

    Och inte ens 27 dagar kvar längre för dig. Så spännande! 😀

    • Verkligen bra i många lägen! Kan verkligen tipsa om att testa profylaxandningen, även om man har annan smärtlindring också. Skönt om man stannar hemma ett tag innan man åker in också.

  3. Hejja! När det bar till för oss kan jag säga att profylaxövningarna var räddningen i värkarbetet. Då barnmorskorna absolut inte hade tid att hjälpa till (många födande inne just den dagen och att en ny regel sa att just i födselögonblicket var de tvungen att vara 2 barnmorskor) eller ge någon som helst smärtlindring. Fastän jag var öppen så pass mycket när vi kom in till förlossningen att bara lite vägledning i krystarbetet hade resulterat att 9 timmars onödigt lidande hade besparats. Ja, jag är ruggigt kritisk till dagens förlossningsvård! Men oavsett hur förlossningsarbetet går till så är profylaxövningar A och O och ovärderliga när de väl behövs.

    • Fy, så tufft! 🙁 Men det är häftigt hur smärtlindrande andningen och avslappningen kan vara. Själv fick jag eda på inrådan av barnmorskorna efter ganska många timmar med värkar och ett beslut om att skynda på processen för dotterns skull. Men läkaren åkte på larm så jag fick vänta flera timmar på den där edan. Var glad i det sammanhanget att jag kunde profylaxandningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *