gravid vecka 37

Gravid vecka 37 och bara 27 dagar kvar! Nu har vi verkligen börjat förbereda oss för förlossningen. Lillasyster kan ju faktiskt komma i princip när som helst. I natt drömde jag att hon var påväg, men inte kom ut någon gång. Satt på förlossningen och väntade och väntade och väntade..

Profylax

Något som är prioriterat nu är att David och jag den senaste tiden har börjat träna på profylaxandning och avslappningsövningar. Jag övade profylaxandning även inför att vårt första barn skulle komma. Och för mig gav det väldigt bra effekt under förlossningsarbetet. Jag märkte direkt när jag tappade kontrollen och spände mig i onödan och hur otroligt mycket ondare det gjorde. Profylaxandningen och avslappningen tog inte på något sätt bort all smärta, men jag klarade mig igenom smärtan mycket bättre än vad jag gjorde utan andningstekniken.

profylax

Bilder från eventet med föreläsning om förlossning och första tiden med bebis

Profylax – andning och avslappning

Profylaxträning innebär att man övar sig i avspänning och andningsteknik. Det finns några olika sätt och de anpassas efter sammandragningarnas intensitet. När man har ont är det lätt att man spänner sig och faktiskt slutar andas. Andningen, och kroppens förmåga att slappna av även i smärta, hänger ihop. Andas du kan du lättare slappna av. Slappnar du av är det också lättare att andas. förbereda sig för förlossning

Träna profylax

Jag rekommenderar varmt att man övar på detta inför förlossningen. Det kräver en hel del koncentration och tekniken behöver sitta när du väl ska föda. Har du någon med dig när du ska föda är det viktigt att även den personen kan så att hen kan hjälpa dig och påminna dig om vad du ska göra.

Att slappna av trots smärta behöver tränas in, för det kommer tyvärr inte automatiskt. Ett tips är att både du och eventuellt partner, eller annan som ska vara med på förlossningen, tränar in andnings- och avslappningsövningar och smärtlindrande massagetekniker som du kan använda under förlossningen.

Du som också är gravid – förbereder du dig med profylax?

Välkommen på event och föreläsning om förlossning och första tiden med bebis!
6 saker du bör veta om förlossningen
Bilder från eventet med föreläsning om förlossning och första tiden med bebis