Tänka utanför boxen om föräldraledigheten

driva eget mammaledig

driva eget mammaledig

På Rulla Vagn kan man läsa om tre familjer som berättar hur de pusslat med föräldradagarna för att hitta ett sätt som passar dom. Och vi är en av dom familjerna som berättat hur vi har gjort.

Jag förespråkar verkligen att man ska tänka utanför boxen. Det måste inte nödvändigtvis vara så att det är kvinnan som är hemma på heltid först. Se er som en enhet som tillsammans ska rodda familjelivet och väg in fler faktorer för att hitta en form som passar er livssituation, arbetssituation och er som personer bäst.

Paulina Gunnardo webbutbildning

När vi fick vårt första barn var jag hemma på heltid första året. Sen tog jag upp mina studier på masterprogrammet i psykologi igen och David var hemma. I det läget hade vi en arbetssituation och en ekonomi som krävde den uppdelningen men det passade egentligen inte mig som person särskilt bra. Jag höll nämligen på att krypa ur skinnet (och det brukar inte vara så lyckat). Jag var understimulerad samtidigt som det alltid fanns tusen saker att göra. Jag minns hur jag gick och grät ibland när jag vyssjade Henny, eftersom jag längtade så otroligt mycket efter att få göra något annat, om än bara för en liten stund.

Jag kände mig ganska ensam då om min upplevelse men förstod efteråt att det inte bara var jag som höll på att krypa ur skinnet av att vara hemma på heltid. Det är snarare ganska vanligt, hur lyckligt lottad och hur underbart det än är att få barn. Den här föräldraledigheten, med Othilia, delar vi på veckorna redan från början. 

david och henny

Nu driver jag dittbarnochdu.se, föreläser och utbildar om barns utveckling och föräldraskap. David är ljudtekniker och reser en del i sitt jobb, så exakt hur veckorna ser ut kommer variera. Men vi ser till att båda får föräldralediga dagar med barnen och dagar då vi kan ägna oss åt jobb.

Vill du läsa min och de andra berättelserna om hur man kan tänka utanför boxen under föräldraledigheten så hittar du intervjuerna här → Tre familjer berättar: ”Så har vi pusslat med föräldradagarna” (bonus: så maxar du dagarna!)

 

Läs mer:

→ Dela på föräldraledigheten första året
→ Inspirerande entreprenörs-mamas
→ Jobba i slutet av graviditeten


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *