Träning och fysisk aktivitet efter förlossning

gravid vecka 24

Som gravid i vecka 24 med andra barnet känner jag verkligen av hur kroppen påverkas av en graviditet. Jag har fått någon slags bäckensmärta, tror jag, och vaggar fram vissa dagar (oftast efter att jag gått mycket visserligen). Jag går mycket i skogen med vår hund men i övrigt har det inte blivit mycket gravidträning – trots att jag har kunskap om att det är viktigt.

Däremot saknar jag kunskap om hur jag ska träna efter förlossningen!?!

gravid vecka 24

Jag kom i kontakt med två studenter vid fysioterapeutprogrammet vid Luleå Tekniska Universitet som vill undersöka hur mödravården informerar om fysisk aktivitet och träning med nyförlösta mammor. Det finns riktlinjer för fysisk aktivitet vid graviditet, men nu vill de genom en enkät ta reda på på vilket sätt mammor har fått information från sjukvården om fysisk aktivitet och träning och hur fysikterapeutens kunskap utnyttjas.

Om du har fött barn de senaste 5 åren får du gärna hjälpa till att svara på deras enkät! Det här är en viktig fråga för oss mammor och genom att svara på enkäten gör vi våra röster hörda och kan hjälpa till så vi får en bättre tillgång till information och stöd om fysisk aktivitet och träning efter förlossning. Här hittar du deras enkät och information om studien: Enkät om informationen mammor får från sjukvården angående fysisk aktivitet och träning.

Du som också är gravid – känner du att du har koll på det här med träning efter förlossning?

Läs mer här → Vad behöver jag egentligen veta om träning efter förlossning?


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *