Vabb och lästipset Mix bygger

baka smörbullar

vabba

Idag blev det vabb. Vi delar på dagen, David och jag (Puh! Hinner få lite gjort i alla fall!). Det har varit en sjukt mysig vabbdag ändå! Vi har målat och lyssnat på Electric bananband och läst böcker. Nu har David tagit över och han har ställt sig och bakat smörbullar (såhär idylliskt är det inte alltid) 😉

baka smörbullar

Idag la jag upp ett boktips och jag tänkte berätta om varför jag valde den boken.

Vi läser mycket hemma. Det finns mycket bra barnlitteratur och det är så givande att läsa på flera sätt! En av de positiva sakerna med böcker är att de öppnar dörrar mot nya världar där barnet kan identifiera sig själv eller lära känna andra personlighetstyper, sätt att tänka och tycka och vara. Och när jag läste ”Mix bygger” blev jag glad när jag såg att Mix är en karaktär som inte är lik många andra.

mix bygger

”Mix bygger” handlar om en tjej som gillar att måla, bygga, skapa, köra maskiner. Och det går fort. Hon testar många nya saker och är inte rädd för att hugga tag i jobb och hjälpa till när någon ber henne om hjälp på bygget.

Att förstå sig själv och att förstå andra är centralt i våra barns sociala och känslomässiga utveckling. Att vara öppen för att vi är olika och att vi får utvecklas precis så som vi vill och så som det passar den man är. Vi måste inte alltid vara, tänka, tycka så som det förväntas av oss. Och även om vi kommit framåt så förekommer det fortfarande att flickor som gillar att bygga, springa, leka med bilar inte riktigt passar in. Och det finns ju fortfarande förväntningar om vad flickor och pojkar ska tycka och göra.

lästips

Jag arbetade på förskola under några år innan jag studerade vidare till beteendevetare. Under de åren uppmärksammade jag hur små barn snabbt hade format sig en bild av vad flick- och pojksaker var! Vad flickor respektive pojkar skulle tycka om att leka med. Jag minns hur jag stod med en 3 åring och pratade om en vattenpistol som han var 100% säker på tillhörde en pojke. Den kunde inte tillhöra en flicka. Så är det ju naturligtvis inte och därför är det så viktigt att vi presenterar många olika alternativ för våra barn och att de känner att de får utvecklas precis så som det passar just dom.

För mig är det befriande att läsa sånna här böcker, där barn kan vara på en massa olika sätt. Att ha böcker hemma som illustrerar en bredd av personligheter som visar mina barn att man kan vara på olika sätt och tycka om olika saker. Förutom att det hjälper barnet att våga testa själv så hjälper det också barnet att kunna ta perspektiv och vara öppen för att kompisar de möter är olika. Det är något av det finaste vi kan lära våra barn <3

Vad tycker du?


2 svar till “Vabb och lästipset Mix bygger”

    • Tack för tipset! 🙂 Lycka till med boken! Så viktigt att barnen få vara precis så som dom är <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *