Att våga gå emot normen och vara en förebild för sitt barn

att vara förebild

att vara förebild
Foto: Henrik Åsberg, www.svenhenrik.se

Att vara en förebild

Gästskribent: Jenny Rogström

Jag driver företaget Trettiosju grader ihop med min bästa vän. Hela vår affärsidé bygger på att vi ser behovet av att prata om hur man vill leva sitt liv, hur man vill designa det. Vi ser många runt oss som är i det berömda ekorrhjulet och som inte trivs i sina egna liv. Vi har själva varit där och är säkert till viss del kvar i det. Svårt att märka sånt där. Men vi har kommit på att vi vägrar va en del av nåt slags system som inte passar oss två som personer. 

Vi funderar därför mycket över alla normer som finns runtikring oss och hur himla tufft det är att våga gå emot dem, våga ifrågasätta dem för att leva det liv man själv faktiskt vill leva. Och på det temat vill jag i det här inlägget fundera lite kring det här med att vara en förebild för sina barn.

Såhär. Jag har inte haft föräldrar som har pressat mig till hårt studerande och sedan fin karriär. Och ändå, trots det, så har jag med mig i ryggraden att en bra förebild är den som först har gått sina år i skolan för att sedan skapa sig ett yrkesliv där man jobbar heltid (minst) och kanske också gör någon slags karriär. Som har pallat att åstadkomma det. Som har presterat. För att kunna ha nya bilen, fina huset, göra resorna, köpa prylarna osv. Men. Jag börjar tänka om. För tänk om en förebild kan vara något annat?

Jag har fått funderingar i skallen om det här på slutet när min dotter haft ett motstånd att gå till skolan. Jag har funderat över och tvivlat på min förmåga att vara en förebild för mitt barn. Det är så lätt att jag känner mig slapp, lite sämre, som har valt att växla ner och inte med snabba steg och iförd kostym är på väg mot nåt viktigt möte efter en snabb avlämning av barn. Men å andra sidan har det börjat växa ett förebildsfrö inom mig. Jag är nog visst en förebild här. Som har tid att stå bredvid (i mysbrallor) ända tills fröken kommer. Som kunde va med några dar i skolan när det var som tuffast. Som kan hämta tidigt och låta trött och stressad sjuåring få vila i hemmets trygga vrå. Och det kanske är nåt fint att faktiskt manifestera det här enklare livet genom att åka runt i en något rostig bil och att förklara varför vi väljer att inte åka på charter på påsklovet.

trettiosju grader
Foto: Henrik Åsberg, www.svenhenrik.se

Jag tänker att väldigt mycket av mina tankar om mig själv här uppkommer utifrån ett vuxenperspektiv. Jag känner ju såhär om mina kläder, min bil och min karriär inför andra vuxna. Som förälder och ur ett barnperspektiv är ju faktiskt tid och närvaro minst lika viktigt, kanske ännu viktigare. Men det tycks inte räknas lika mycket, det här barnperspektivet, så säger i alla fall normen till mig.

En föräldraförebild i vår värld i vår tid kanske inte är en perfekt, alltid hårt arbetande person som aldrig visar upp några tvivel på sin egen förmåga. En förebild kanske är en som prioriterar tid och marginaler i livet framför pengar. Som vågar det. En förebild kanske är den som inte lägger hela sin identitet i en yrkestitel. En förebild är den som lägger sin identitet i den människa hen är. Med sina fel och brister. Med sina ups and downs.

Jag vill förtydliga att jag inte menar att den som jobbar mycket, lever ett mer stressigt liv än jag o s v per automatik är en sämre förebild. Det är inte det min text handlar om. Det handlar snarare om att jag som lever ett enklare liv, med mindre pengar och yrkesstatus inte ska behöva känna att det är att vara en sämre förebild jämfört med något annat, med normen. Mitt sätt att leva kan vara att va en alldeles utmärkt förebild. Har jag kommit på.

Hur tänker du kring vad det kan innebära att vara en förebild för dina barn?

/Jenny

Några blogginlägg inne hos oss på trettiosjugrader.se som berört föräldraskap:

Barnen och prylarna
Bajskorv och mjukglass
Livet pågår
Hej inkonsekvens och tvivel

Gästskribent: Jenny Rogström, 36 år
Familj: Gift med Mats och mamma till Lisa 7 år och Anni 4 år, golden retrievern Elly snart 10 år
Bor: I Gävle
Gör: Driver egna företaget Trettiosju grader AB tillsammans med Malin
Fritid: Umgås med familj, gå i skogen med hunden
Du hittar mig: på instagram @trettiosjugrader och på bloggen trettiosjugrader.se/blogg


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *