Därför gillar jag Alfons Åberg

pappa åberg

Böcker med Alfons Åberg

Därför gillar jag Alfons Åberg

Jag uppskattar verkligen Alfons Åberg! Och som psykologinörd är det lätt att gilla Alfons. Jag kan liksom inte låta bli att ha beteendevetar-glasögonen på mig när jag tar del av barnkultur. Hos Alfons finns ett helt gäng intressanta berättelser som illustrerar det där som händer i vår vardag och som barn och föräldrar kan känna igen sig i.

kalas alfons åberg

Verkligheten är saga nog

Gunilla Bergström, bildskaparen och författaren till Alfons Åberg, lyckas verkligen fånga och illustrera en väldans massa saker ur vardagen som både barn och föräldrar upplever och ibland brottas med. Det är allt ifrån vänskap och omsorg till föräldrar som tappar tålamodet och kompisar som gör dumma saker. Alfons kan både vara glad och busig men också sätta sig på tvären och säga ”Näpp!” när pappa Åberg tycker att det är dags att äta. Allt det där som både barnen och vi föräldrar möter i vår vardag.

pappa åberg

”Verkligheten är saga nog.” – Gunilla Bergström

Såhär säger Gunilla själv:

”Jag vill berätta sanna historier om verkliga människor, just som vi beter oss till vardags. Sådant som varje barn kan känna igen”. 

”Verkligheten är saga nog. Varje dag är ny. Det vet barnen bäst. Det är vi vuxna som har glömt. Jag vill berätta så att barn och vuxna blir påminda, och kan få skratta och häpna tillsammans. Barn som får laddas med verkligheten och verklighetens magi blir rikare rustade. Då kan andra beslut fattas, starkare kämpar kämpa och en varmare anda skapas – när ungarna en dag blir makthavare. Eller ”bara” blir föräldrar … ”.

Det finns verkligen mycket att hämta från barnkulturen. Det därför vi har startat vår Barnboksblogg och vill utveckla med mer barnkultur – för att det roligt och mysigt och för att det gynnar barns utveckling. Och bland mina favoriter finns Gunilla Bergströms berättelser om Alfons.

Berätta – har du någon favorit bland berättelserna om Alfons?

 


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *