Dela på föräldraledigheten första året

dela på föräldraledigheten

dela på föräldraledigheten

Snart är det dags att rulla igång jobb igen. När vi fick Henny, vårt första barn, tog jag hela första året med henne. Sen tog David över föräldraledigheten och jag gick tillbaka till masterprogrammet i psykologi där jag studerade då. Den här gången kommer David och jag dela upp föräldraledigheten redan från start och varva jobb och föräldraledighet mellan oss under veckorna.

Både jag och David driver egna företag. Och som det ser ut nu finns det tack och lov viss möjlighet att vara flexibel. Jag har planer för att utveckla Ditt barn & Du och under året ska jag stämma av när det är dags att sjösätta allt. Förutom att blogg och artiklar ska rulla på skissar jag på podd, bok och fler föreläsningar.

driva eget mammaledig

Understimulerad under föräldraledigheten

Jag mådde rätt dåligt första året med Henny och höll på att krypa ur skinnet av att ”bara” ta hand om hem och barn. Understimulerad samtidigt som det alltid finns tusen saker att göra när man är hemma med barn. Att gå hemma på heltid är inte min grej. Dessutom har jag företaget att sköta den här gången. Jag tror att den här uppdelningen kommer passa mig bättre. För tack och lov är vi två närvarande och engagerade föräldrar till barnen som hjälps åt och vi ser tillsammans till att alla ska må bra och att vi ska fungera som familj.

Hur vi gör med amningen när vi delar på föräldraledigheten

Med Henny fungerade inte amningen trots att jag gjorde allt jag kunde för att få det att fungera. Jag delammade och flaskmatade henne i princip från start för att hon skulle gå upp i vikt. Sen gick vi över helt till flaska när hon var 3 månader. Det gjorde att vi kunde dela på matningarna (jätteskönt) och då är det ju betydligt lättare att också dela på föräldraledigheten från start. Nu verkar amningen fungera den här gången och fortsätter den göra det vill jag amma. Det betyder att jag kommer behöva jobba mycket hemifrån för att kunna ta matningarna och att David inte kan åka iväg hur som helst såhär i början. Lite meckigt men vi tror det kommer gå bra.

Spännande att se hur året med företag och bebis kommer att bli. Kommer nog gå finfint!

Hur har ni gjort med föräldraledigheten?

 

 


2 svar till “Dela på föräldraledigheten första året”

  1. Precis så kände jag de första månaderna med vårt första barn, jag kom helt enkelt inte till min räty. Snabbt gjorde vi om och sedan dess (3 barn till, en gång tvillingar dock) har vi helt enkelt delat lika vecka för vecka. Vi har valt att jobba i närområdet när vi har barn så pappan kom helt enkelt bort till mammans jobb när det var dags för amning. Bästa valet. Vi har lika bra kontakt med barnen och det spelar ingen roll vem som ska trösta osv – bägge ”duger”. Vi har också sparat mycket på dagarna genom det upplägget så fortfarande njuter vi av extra familjetid, just nu med förlängt sportlov för alla (barnen är nu 4 år, 2 st 6,5-åringar och vår äldsta 9 år)

    • Va skönt att det gick att lösa så! Den där ”klassiska” uppdelningen passar verkligen inte alla.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *