Ett hej och lite om min väg hit!


Hej alla nya och gamla läsare!

Eftersom jag är ny bloggare här på Ditt barn & Du tänkte jag att det vore på sin plats med ett litet inlägg om vem jag är och historien bakom min väg hit!

Jag är fortfarande relativt ny i bloggvärlden och skapade min första blogg för lite mer än ett halvår sedan. Jag var då föräldraledig med mitt andra barn som hade hunnit bli 6 månader, men det var inte för att skriva om nutiden som jag startade bloggen, utan för att dela med mig av min upplevelse av att bli förälder för första gången. Först då, när jag hade fått uppleva bebistiden ännu en gång kände jag min redo för det. För andra gången skiljde sig rätt rejält mot första och jag tror att det läkte många av de såren jag bar på inombords. Att bli mamma för första gången var nämligen inte så enkelt för mig. Det är en krokig väg jag tagit mig fram igenom med toppar och dalar och sammanfattningsvis blev mycket inte alls som jag hade tänkt mig.

I efterhand har jag ibland tänkt att jag var naiv, att jag inte hade någon aning om vad det skulle innebära att få barn men det var egentligen inte alls det det handlade om – att vara naiv eller inte. För hur ska man veta hur det är att bli förälder innan man varit där, dessutom finns det inget facit för hur man bäst tacklar föräldraskapet. Beroende på vem man är upplever man saker och ting på olika sätt. För mig bottnade mycket av det jobbiga i en vilja att klara mig själv och att inte behöva be om hjälp, fast hjälp och stöd var egentligen precis vad jag behövde. Det är egentligen det många nyblivna föräldrar behöver.

Förlossningsdepression

Jag fick en lättare förlossningsdepression när min son var ca 2 månader, och som höll i sig tills han var åtminstone ett år. Kanske även längre beroende på hur man ser på saken. Det var ingen djup svacka och inget som syntes för omgivningen. Till synes var jag en glad och ”duktig” mamma som tog väl hand om sin son men inombord skrek jag. Jag hade en gnagande ångestkänsla större delen av dagarna och hade svårt att njuta av tiden med min son, men jag vägrade berätta om hur jag kände för någon. Jag skämdes helt enkelt och tyckte inte mina känslor passade ihop med bilden jag hade av föräldraskapet. Så som jag kände borde väl inte en nybliven mamma känna?

Med tiden har jag förstått att det jag kände inte är ett dugg unikt och framför allt inte med tanke på det jag fick gå igenom under första tiden som nybliven mamma. Min förlossning slutade i akut kejsarsnitt och amningen krånglade – båda klassiska orsaker till att hamna i riskgruppen för förlossningsdepression. Tänk om jag hade vetat om det då, tänk om jag hade slutat vara så hård mot mig själv och erkänt att saker och ting kändes tungt. Både för min egen skull men också för min sons skull. Då hade jag kanske sluppit bära på så mycket jobbiga känslor på egen hand, och förmodligen också blivit än bättre mamma för min son. För det är väl ändå det alla föräldrar vill? Att vara så bra förälder som möjligt för sitt barn.

Viljan att bli doula

Under senvintern bestämde jag mig också för att utbilda mig till doula för att kunna hjälpa och stötta andra blivande föräldrar att få en bra start till föräldraskapet och att kunna hjälpa till att skapa positiva och stärkande förlossningsupplevelser då förlossningsupplevelsen många gånger påverkar välmåendet under den första tiden som förälder och även amningsstarten. Att sprida kunskap och stötta blivande och nyblivna föräldrar har kommit att bli något jag brinner för och det gör jag genom mitt doulande och nu även som skribent här på Ditt barn & Du. På webbsidan kommer ni kunna läsa artiklar jag skrivit som är riktade till gravida och nyblivna mammor och ni kommer också kunna ställa frågor till mig om sådant ni funderar på som rör bland annat förlossning och amning!

Här är jag tillsammans med mina doulakollegor som jag driver doulorna.se tillsammans med.

Jag tycker det ska bli så kul att fortsätta mitt bloggande på den här plattformen och här på bloggen kommer ni få ta del av mina tankar, känslor och funderingar tillsammans med glimtar av min vardag som gift tvåbarnsmamma. Jag är en grubblare som vrider och vänder på saker och ting och kommer ofta till rätta med vad jag känner genom att skriva. Jag hoppas att ni kommer tycka det är kul och intressant att ta del utav mina texter och inlägg och jag ser fram emot att få läsa era tankar och erfarenheter kring ämnen jag kommer skriva om!

/Gamze


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *