Föräldraledighet och förskola


1F51B0F6-1999-42CC-9485-E8DBC4DF57C9 Har nyligen kommit hem efter att ha lämnat H på förskolan. E sover på uteplatsen och jag micrar kaffet jag inte hann dricka upp imorse. I början tog det emot att stoppa in kaffet i micron men nu är det typ standard så jag tänker inte ens på det. Kom på häromdagen när mamma var förbi och jag skulle bjuda på kaffe att det kanske inte är helt normalt att stoppa in och värma i micron.  Hennes blick när jag sa att jag kunde micra det som var kvar från morgonens kanna avslöjade att det kanske är aningens lite ofräscht att göra så. Jag hällde i alla fall ut kaffet och satte på nytt. Men synd på kaffe liksom. ??‍♀️

På vägen tillbaks efter lämning funderade jag lite på det här med antalet förskoletimmar ett barn får gå som har en föräldraledig förälder. Jag bor ju i Stockholms kommun och bara för något år sedan införde man möjligheten även för barn till föräldralediga att få gå heltid. Tidigare har antalet timmar varit begränsade och är fortfarande det i många av kommunerna i Stockholms län och i övriga landet.

Jag lägger ingen värdering i hur många timmar man väljer att ha sitt barn på förskolan som föräldraledig. Jag tror att alla gör det som passar dem bäst och att majoriteten av föräldrar försöker ha sina barn hemma så mycket som de orkar och som funkar rent praktiskt i vardagen.

Det jag ändå tycker är märkligt är att det ska variera så himla mycket från kommun till kommun i samma stad. Det är nämligen allt ifrån 15 timmar till 30 timmar till heltid som gäller beroende på var i Stockholm man bor. Det är väldigt stor skillnad på att ha sitt barn på förskola några timmar om dagen ett par dagar i veckan mot heltid. Vad tycker ni är rimligt? Hade ni kunnat ha era barn på heltid fast ni var hemma med syskon?

 


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *