Madeleine berättar: Gravid som 19-åring, utan jobb och fast inkomst

ung mamma

ung mamma

Gästskribent: Madeleine Stenberg

Kort bakgrundsfakta

18 år gammal hoppade jag av gymnasiet. Jag trivdes inte med skolan och hade dåliga betyg. Gick ut nian med fler icke godkända betyg än godkända. Blev gravid som nittonåring utan jobb och fast inkomst. Hade flyttat från Orsa till Falun, där jag varken hade släkt eller vänner. I denna text vill jag berätta om fördelarna med att studera med småbarn.
Bilderna i texten är sedan sonen var liten. Han är i en ålder där han är nu i en ålder där han inte vill synas på bild.

barn i lekpark

Hur jag studerade med småbarn

Sonen var tio månader när jag började studera. När han sov middag satte jag mig och läste, när han var nattad för kvällen skrev jag på uppgifter. Under dagarna när han var vaken passade jag på att göra saker tillsammans med honom. Jag visste att jag inte ville ha honom på förskolan innan han själv var redo för det. Därmed hängde vi i lekparken, eller lekte med saker i hemmet. Vi läste böcker och byggde med klossar och pratade mycket tillsammans. När sonen var 2,5 år var han redo för förskolan. Han fick då gå dit på sina villkor, jag ser idag alla vinster jag haft med att tagit den här tiden med honom vi har en nära relation.

Madeleine Stenberg

Hur klarar jag klarade mig ekonomiskt

Jag hade fördelen att bli gravid ung och utan inkomst. Jag påstår inte att det är rätt eller lätt, men fördelen är att jag lärde mig hushålla med liten inkomst tidigt. Med CSN så kände inkomsten stor i förhållande till tidigare. Om jag haft ett jobb hade nog vägen till studiemedel känts skrämmande ekonomiskt. Men idag ser jag att det var många vinster med CSN, som att jag kunde vara hemma länge, aldrig behövde ta ut dagar med tillfällig föräldrapenning, och alltid visste exakt hur min ekonomi skulle se ut.

Ta med sig barnet till skolan

Vid några tillfällen tog jag med mig sonen till min skola. När sonen var riktigt liten sov han i vagnen under lektionen och när han blev äldre hade jag med mig leksaker åt honom. Det viktigaste är att inte stressa upp sig när barnet är med till skolan, utan gör det till en lek. Jag brukade förbereda mina studiekamrater innan att följer mitt barn med, människor som är förberedda är mer okej med sådant så det var aldrig något problem. Nu vill jag även förtydliga att jag studerade på distans, där jag hade få träffar med människor på plats. Just distansstudier har alltid passat mig som person och är jätteskönt med småbarn hemma.

Madeleine Stenberg

 Ta vara på tiden med mitt barn

Eftersom jag studerade hemifrån kunde jag och sonen ta sovmorgon här hemma. Vi hade aldrig den där morgonstressen klockan 6:00-7:00 och det gjorde att vi kunde mysa på morgonen. Vi vaknade när vi vaknade, åt frukost tillsammans, och de dagar han gick på förskolan kunde han gå dit till 8:00 för att äta frukost. Det var helt perfekt för vår del, runt 14:00 när han slutade brukade vi gå och leka eller sätta oss här hemma och pyssla. Det var perfekt för oss, eftersom sonen inte ville sova på förskolan kunde han ibland somna hemma på soffan. Andra gånger gick vi ner på stan och gjorde saker tillsammans, vi spenderade mycket tid i naturen och sonen var tidigt van vid att gå långa sträckor. Han slutade åka vagn i samband med att han började förskolan.

Till sist vill jag säga

Följ din magkänsla, om du vill studera och är orolig för ekonomin, eller hur du som aldrig haft någon riktigt bra studieteknik ska kunna studera. Vill jag bara säga, jag har själv varit sådan. Skulle någon sagt till mig innan jag som nittonåring blev gravid, att jag fjorton år senare skulle vara lärare och dessutom startat en ny vidareutbildning för att bli specialpedagog hade jag påstått att de ljög. Men jag tror att alla människor kan lyckas med precis vad man vill i livet. Om du som läser detta vill du studera? Gör det, du kommer fixa det jag lovar och bonusen förutom en utbildning är den styrkan du upplever efteråt när du klarat det!

Gästskribent: Madeleine Stenberg 33 år (tills den 11/2).
Familj: Sonen William 13 år, han fyller 14 i år.
Bor: I Falun, Dalarna.
Sysselsättning: Arbetar som legitimerad F-9 lärare. Utbildar mig till specialpedagog, och är även utbildad Doula.
Fritid: Pratar tonårssnack med sonen. Skriver blogg och läser bloggar, är galet förtjust i Dalainspirerande saker och kallar mig för Orsakullan. Fikar och andas då jag haft utmattningssyndrom 2016.
Du hittar mig: Främst på bloggen: www.saramadeleine.se men även på Instagram: saramadeleine.


2 svar till “Madeleine berättar: Gravid som 19-åring, utan jobb och fast inkomst”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *