Hur funkar jag egentligen?


Det är ju semestertider för vår familj just nu vilket borde vara synonymt med lugn och ro, vila och uppladdning. Fast det vet ju i och för sig alla som har barn att ordet semester har ändrats i sin innebörd, men trots att man kanske inte hinner vila så hinner man ändå inta ett annat tempo. Och det är just det tempot som gjort att jag fått lite mer tid över att börja reflektera kring vissa saker. Blad annat mig själv.

Mellisdags!

Jag har ju genomgått lite av en resa det senaste halvåret. Funderat mycket på vem jag är, vad jag vill, vad som gör mig lycklig och så vidare och det har lett till en del förändringar i livet. Jag är numera doula, driver företag och är skribent på Ditt barn & Du och när höstterminen drar igång ska jag också gå tillbaka på deltid till mitt vanliga lärarjobb. Och sist men inte minst är jag också tvåbarnsmamma och fru. Rätt många bollar i luften med andra ord. Samtidigt har jag aldrig varit så nöjd med livet som nu, det är intensivt vissa dagar men det ger mig också otroligt mycket glädje och energi tillbaka.

Men jag måste på samma gång akta mig för jag tar rätt snabbt slut. Jag är långt ifrån en person som har energi som räcker och blir över under en dag, tvärtom måste jag hushålla med min energi och lägga den på rätt saker, så att jag både kan ladda upp mig själv men samtidigt också göra rum för vila.

På badytflykt igår!

Jag skulle säga att jag har en personlighet som är rätt spretig, men samtidigt väldigt lugn. Jag älskar att umgås med vänner och har inget emot att umgås i större sociala sammanhang. Jag tycker det är kul och det ger mig energi och glädje. Men på ett villkor – när det görs i små mängder. Och lite så fungerar jag med allt. Jag tycker om tempo, att ha många bollar i luften och att det händer grejer. Men alltid på villkor att det är under en kortare period som sedan följs av en ordentlig period av vila. Att vila någon eller några timmar per dag under en lång tid är inte tillräckligt för mig när jag hållt ett högt tempo om dagarna. Jag behöver verkligen få ha noll krav på mig under en hel dag för att jag ska få upp energin igen. Annars hamnar jag snabbt i en spiral av ångestkänslor blandat med någon typ av rastlöshet, fast som inte är produktiv. Det är mer som en gnagande känsla som gör att jag inte kan slappna av på riktigt och som tröttar ut mig ännu mer.

Under en stressig vardag måste jag alltså få en lugn helg. Men det funkar också tvärtom, under en lugn vardag måste jag få en lite mer fartfylld helg för att må bra. Allt är alltså en balansgång, men en rätt känslig sådan. Jag måste liksom hela tiden få stanna upp och återhämta mig, annars bryts jag snabbt ner och ingenting känns kul.

Vår uteplats ger mig faktiskt lugn och energi.

Det är kanske vanligt att känna så här, men ibland upplever jag mig själv lite känsligare än genomsnittet. Inte emotionellt utan snarare fysiskt. Att jag liksom har rätt tydliga ramar för vad jag orkar, och inte orkar. Och jag tycker inte riktigt om att pusha mig själv utanför dem utan försöker skapa en fungerande vardag inom ramarna för jag vet hur jag mår annars och då blir ju inget kul.

Men ibland gör det också att jag känner mig dålig. Som en dålig mamma som inte orkar ge allt till sina barn, som kanske prioriterar tid för sig själv istället för med barnen en helgeftermiddag. Och som en dålig fru som hellre sitter i ett eget hörn i soffan än pratar med sin man på kvällen, Och det uppstår ju situationer i vardagen där jag brottas med samma känsla. Men jag blir liksom bara en dålig version av mig själv om jag försöker pusha mig själv till något jag inte har ork för i längden. Och allt är ju förstås en prioriteringsfråga – vad behöver jag för att bli mitt bästa jag?

Jag behöver påminna mig om det här när det varit mycket ett tag och den där jobbiga känslan smyger sig inpå. Det är frustrerande ibland för då måste man tacka nej till sådant man kanske egentligen skulle vilja vara med på. Och om det inte vore för min man hade jag aldrig kunnat ha så här många bollar i luften. Han stöttar mig verkligen i mitt yrkesliv och är samtidigt otroligt närvarande på hemmaplan. Det hade aldrig gått annars.

Kanske lite flummig text men det är tankar som snurrat i mitt huvud på sistone.

Trevlig kväll och helg alla fina!


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *