Inspiration från golv till tak i barnrummet

DIY Ikea

DIY Ikea

Inredning i allmänhet, och för barnrum i synnerhet, är ett stort intresse hos mig. Vår sons rum i sin nuvarande form inredde jag i samma veva som spjälsängen fick ge vika för en “storpojkssäng” i våras när Elliot var drygt två år. Vi bor i ett äldre sekelskifteshus och golven i hans rum, liksom den övriga övervåningen, är vitmålade gamla trägolv. Till detta har vi tapetserat hans väggar med tapeten Pigment från Boråstapeter. En tapet som förvisso heter silver white men som snarare ger ett ljusgrått intryck. Det är med andra ord en väldigt lugn bas att utgå ifrån med vilsamma färger och nyanser.

barnsäng ikea

Så när vi skulle välja säng kände jag inte för mer vitt utan ville få in lite svärta. Drömmen hade varit att hitta en gammal stålsäng med patina men sådana växer dessvärre inte på Blocket.se-trädet utan är ganska svåra att få tag i numera. Istället köpte vi en ny “gammal” stålsäng från IKEA och den blev perfekt. Det är dessutom en växasäng som just nu är 165 cm lång men där både madrass och sängbotten kan förlängas till 200 cm i takt med att Elliot växer. Bra det eftersom det verkar vara en blivande basketspelare vi har här hemma 😉

sarah berg barnrum

sarah berg barnrumsinredning

Sängen är ju på något sätt nummer ett i ett rum men sen då?

Jo, förvaring! Förvaring, förvaring, förvaring! Förvaring för leksaker och förvaring av kläder. Båda kategorierna har en tendens att svälla och ta över hela rummet om det inte finns någon rimlig plats att samla dem på.

Förutom den svärta som sängen innebär i Elliots rum ville jag också få in lite värme i form av ett levande material och här föll valet på trä. Obehandlat trä i form av IKEAs Ivar-serie. Ni har garanterat sett dem lite här och var i olika inredningsreportage på senare tid, väldigt populära för den som vill skapa något eget. Vilket jag alltså ville.

Färgerna följer med tonerna i resten av rummet, mjuka pasteller med lite svärta i. Jag tycker att det är snyggt och jag föredrar när basen i rummet har en lugn känsla då färgen på alla leksaker är desto skarpare. Det är helt enkelt skönt att på kvällen plocka undan alla grälla och starka färger och sedan krypa ner i sängen och läsa godnattsagan med ett lugn omkring sig.

DIY Ikeaskåp

Ok, det var ett sidospår. Tillbaka till Ivar! Just nu står Ivar på golvet och det finns en tanke med det. Såklart. Ovansidan på skåpet används som bilbana så gott som varje eftermiddag och då måste ju den lilla rallyföraren nå upp. Jag monterade ihop två Ivar-skåp som sitter ihop med mönstret på luckorna och i det ena ryms så gott som hela fordonsflottan. I den andra alla kläder. Perfekt!

Lika perfekt är det att Elliot når själv. Det var liksom hela tanken. Att leka i ett rum där man inte ser eller når sina leksaker är ju inget skoj. Då måste man be mamma eller pappa om hjälp vilket inte gynnar den egna leken. Här är det tvärtom enkelt att öppna och enkelt att plocka fram. A l l t. Precis som jag ville ha det, eller?

DIY Ikea

“Allt” är i Elliots fall just nu nästan uteslutande bilar. Eller fordon. Jag har tappat räkningen på hur många bilar, racerbilar, traktorer och lastbilar vi har här hemma men let me tell ya’, det är måååånga. Voine!

Och med så många bilar krävs många bilbanor. Eller platser att skapa långa bilköer på. Elliot har förutom ovansidan av sina skåp även en bilmatta och ett bord i sitt rum. Bordet är målat med griffeltavelfärg och kritor, allt för att skapa ytterligare en bilbana.

sarah berg lekrum

Fokus på bilar just nu alltså, jag undrar just vad nästa steg ska bli?

Jag hoppas att ni med denna lilla vardagsglimt har fått lite ny inspiration till era barnrum och att ni hittar nya sätt att skapa förutsättningar för lek och bus. Ett sista tips innan jag tackar för mig är att ni givetvis ska utgå från just ert barn. Mitt barn älskar bilar. Någon annan älskar att sitta och pyssla och då blir ju behovet av ett skrivbord desto större. Kort sagt, vad älskar din lilla mini-människa att göra och hur kan du främja det på bästa sätt?

Gästskribent: Sarah Berg, 37 år, nygift med Alexander, tillsammans har vi sonen Elliot och hunden Alice.
Bor i en sekelskiftesvilla strax utanför Kalmar.
Jobbar till vardags som marknadskommunikatör men också som influencer och illustratör.
Följ gärna min blogg lifebysarah.se för fler vardagsglimtar eller min instagram @lifebysarah.se.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *