Hjärnforskaren: Ipads och tv-tittande ger barn IQ-brist


Läste en intressant artikel i SvD idag. Den handlar om hur IQ-nivåerna i Sverige sjunker och att Ipads och tv-tittande kan vara en av orsakerna till det.

Sedan man började mäta begåvning med IQ-tester (viktigt att komma ihåg att det finns olika sorters intelligens och olika sätt att mäta) så har intelligenskurvan pekat uppåt. Men nu sjunker IQ-nivån hos befolkningen i Sverige och sedan millenieskiftet går det tydligen snabbt nedåt.

Ipad till barn

Tv-tittande och Ipads orsak till sjunkande IQ-nivåer?

Martin Ingvar är hjärnforskare och har blivit intervjuad i SvD för att ge sin syn på saken. Han menar att det troligtvis finns fler faktorer till varför utvecklingen ser ut som den gör. En anledning tror han är barns användande av tv och surfplattor. Han pekar nämligen mot ett samband mellan svagare undervisning, ökat tv-tittande och de sjunkande IQ-nivåerna. Någon studie om sambandet nämns dock inte i artikeln, så jag vet inte om det finns.

Lek och samtal utvecklar språket och det abstrakta tänkandet

Han berättar också att människor behöver interaktiva samtal och att man talar med barnet för språkutvecklingen. Alltså, inte att barnet blir talat till via en Ipad eller tv. Det utvecklar också språket, men inte i samma utsträckning som de interaktiva samtalen. Han menar också att barn leker för lite idag och att det abstrakta tänkandet då hämmas.  Om barn går miste om viktiga delar av språkutvecklingen påverkas intelligensen.

appar till barn

Mina personliga reflektioner

Mina personliga reflektioner efter att ha läst artikeln (samtidigt som jag har tre lekande barn omkring mig, så jag kanske får återkomma i ämnet) är dels att det krävs mer forskning kring vad som påvekar, hur det påverkar och när under ett barns utveckling det påverkar. Sen tycker jag inte om ordet ”skärmtid” som ofta används i de här diskussionerna. Det beror på att det finns bättre och sämre grejer att presentera för barnen under skärmtiden. Ordet säger inget om barnets övriga tid, som hur mycket socialt samspel med vuxna och barn som finns i barnets närhet och hur fysiskt aktivt barnet är. Allt har inte med själva tiden att göra.

Med det sagt tänker jag att vi föräldrar som får barn nu, mitt i en it-revolution där skärmar har gjort entré i barns liv och är en naturlig del av barns liv, behöver tänka igenom vad vi presenterar för barnen och hur mycket vi låter dom använda skärmar. Barns hjärnor utvecklas blixtsnabbt och aktiviteten i hjärnan påverkar funktioner senare i livet. Så det är värt att lära sig mer om barnens utveckling och se över vad det finns för appar och program och vad de innehåller om man vill använda Ipads och tv hemma.

Här hemma har vi kikat på olika appar till vår 5-åriga dotter. Vi har bland annat testat en app som är framtagen från Bornholmsmodellen och som omfattar grunden för läs- och skrivstart. De poängterar att man som vuxen eller äldre läskunnig ska sitta tillsammans med barnet för att få dom att förstå hur man gör för att läsa och skriva. Kommer skriva mer om det sen.

Här kan ni läsa artikeln: Svenske hjärnforskaren: Ipads och tv-tittande ger barn IQ-brist

/Paulina

Vad tänker du om det här?


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *