Upplev och utforska med barnen – 5 museum för små barn i Stockholm

Tekniska museet

Gästbloggare: Caroline Szyber

Att låta barnen uppleva och utforska är viktigt. Och det kan ske på många olika sätt. Mitt egna kulturintresse har gjort att jag ofta har tagit med mina barn på museum från att de varit bebisar. Numera är det en del av vår helgrutin, vi har inrättat museum-fredagar. Jag hämtar tidigt och vi börjar helgen på fredag med att gå på museum! Ibland blir det bara mellis i fiket och ibland blir det samma museum tre veckor i rad, det är sönerna som bestämmer. 

Många museer har mycket spännande att titta på, och de flesta har särskilda barnavdelningar. Så besöka museum som familj är toppen! I påskas skrev jag en tips-lista och här kommer nu en ny guide till några av barnens favoritmuseum.

Tekniska museet

Tekniska har alltid varit en favorit. Och nu med robotutställningen är den nästan oslagbar! Barnen har testat robotyoga och lyssnat på robotsagostund. 

Tekniska museet

Tekniska är verkligen för alla åldrar! Från de yngsta på nedersta våningen till vuxna som kommer för att se robotutställningen samt mängder av spelade ungdomar. Barnen blir alltid nöjda! Dessutom rekommenderar jag restaurangen Tekniska by Pontus – vegetarisk vällagad mat! 

Naturhistoriska

Naturhistoriska museet eller som barnen kallar det ”Dinosaurie-museet!” Här kan man spendera många timmar! Gratis inträde och många bra utställningar. Barnen älskar alla olika delar, från dinosaurier till nutidsdjur, att gå in i valens mun, se sig självt med värmedetektor och att bli jagad av dinosaurier. Det finns så mycket interaktivt!

Spana in museets fina hemsida för såväl tips inför besök men framförallt för den välfyllda kalendern med roliga aktiviteter varje dag.

Museet är uppdelat i flera våningar. Även om vi varit där när det är väldig mycket folk finns det många ställen man kan sätta sig för paus eller fika i lugn och ro. Fin trädgård utanför och längre bort finns för ännu mer yta för att springa och spana in en pampig fontän. 

Sedan måste jag tipsa om att Cosmonova som passar barn från ca 5 år, beroende på vad ni ska se. Sådan upplevelse! Många barndomsminnen som kom tillbaka från den gången jag var där och såg en film om rymden som barn! 

Skansen

Ett ställe vi har årskort på är Skansen. Och tur är väl det, för barnen kan tillbringa flera timmar där. 

På Skansen finns massa djur och mycket lek. Där finns fina lekplatser som är perfekt att leka lite i mellan alla djur som ska spanas in! När lillebror slutade med napp fick han lämna alla i en rolig maskin hos katterna och få diplom! 

Skansen

Akvariet är sönernas stora favorit. Där får man gå in bland apor och se massa farliga djur på nära håll. Äldsta sonen vågade klappa både orm och spindel. Baltic Sea Science Center får ni inte hela missa, så otroligt vackra akvarier med spännande fiskar, maneter mm. Så vackert! 

klappa orm Skansen

Det är så enkelt bara strosa runt på Skansen. Många ställen att äta på och dessutom picknickvänligt för oss som har matsäck med oss. 

Ofta brukar vi inte ens hinna hälften av vad vi ville, så därför perfekt att kunna komma tillbaka för teater, ponnyridning & Galejans tivoli – det gamla fina tivolit med massor av karuseller!

Junibacken

Sista gången vi var på Junibacken fanns inte en sekund att ta en bild. Båda barnen var helt uppspelta!! Vi hängde på låset och var där i måååånga timmar! Bäst var sagotåget, men kan ni så passa självklart på att se någon av föreställningarna.

junibacken

Annars är det kul att bara leka, leka och leka! Jag läste också lite extra Astrid Lindgren sagor innan vi åkte dit! Och godnattsagorna kvällarna efter var givna. Resturang finns. Men vagnen måste stanna utanför, något att tänka på om det är första gången ni är där och har barn som behöver sova på dagen. 

Gröna Lund 

I somras var vi på Gröna Lund och barnen älskade det och har längtat till Halloween! Alla favoriter såsom Kärlekståget, nyckelpigan, flygande elefanten samt Pettsson och Findushuset finns kvar men i nya skepnader! Dessutom får ni inte missa teatern, så fina produktioner! 

Trodde eventuellt att 2,5-åringen skulle vara för liten, men där fanns en hel del att åka och han älskade teatern. Så vi var på samma föreställning två gånger! 

Gästskribent och familj: Jag, mamma Caroline, pappa (sociala medier skygg) med våra två livliga söner på 3 och 6 år.
Bor: Stockholms innerstad
Yrke: Jurist och rådgivare inom främst bostads- & byggfrågor och juridik.
Följ Caroline och hennes pojkar: Vill ni följa fler av våra tips finns vi på Instagram på @barnpåmuseum


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *