Få bebisen att ta flaska – doulan Gamzes 7 bästa tips

få bebis att ta flaska

få bebis att ta flaska

Att kunna mata sitt barn med flaska vid valda tillfällen fast man annars ammar kan vara praktiskt. Kanske vill man åka iväg en stund och låta pappan eller någon annan mata bebisen under tiden. Det är också vanligt att vilja och behöva hjälpas åt på natten när bebisen är hungrig, så att mamman får sova fler sammanhängande timmar. Men att få ett ammande barn att acceptera flaska kan vara en utmaning. Här delar doulan och tvåbarnsmamman Gamze Berglund med sig av sina 7 bästa tips.

 

7 tips för att få bebisen att ta flaska

  • Börja med att köpa en vanlig flaska, tex Mam och se om bebisen accepterar den. Om inte, prova att byta till ett annat märke och se om det funkar bättre.
  • Säkerställ att bebisen verkligen är hungrig när du ska försöka, en kräsen bebis kan vägra om det inte verkligen kurrar i magen.
  • Om inga flaskor du köpt duger, prova med en annan storlek på nappen. Beroende på hur stort flödeshålet är rinner vätskan olika snabbt ur flaskan och det kan ha större påverkan än man tror!
  • Om bebisen fortsätter vägra, testa att byta märke på ersättningen. De smakar lite olika och för vissa finsmakare duger bara en specifik sort. Eller kanske till och med endast utpumpad bröstmjölk.
  • Har du en riktigt envis bebis som blir ilsken bara du närmar dig med flaskan, prova att mata i en mer upprätt position, tex sittandes i ditt knä.
  • Temperaturen på ersättningen eller mjölken kan spela roll för om bebisen vill dricka eller inte. För vissa bebisar går det bra att dricka rumstempererat men många föredrar den uppvärmd.
  • Om inget av ovanstående funkar, ta en paus på någon vecka och försök sedan på nytt igen. Trägen vinner. Men kom ihåg att vissa bebisar är riktigt envisa.

Har du något tips? Dela gärna med dig av vad som fungerat för dig!

Läs mer:
Så påverkar stress, ängslan och oro amningen
Om barns utveckling och föräldraskap


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *