Köpa barnvagn: Barnvagnsjakten har börjat

emmaljunga

babyproffsen barkarby

Köpa barnvagn

Dags att köpa barnvagn och jakten på den perfekta barnvagnen har tagit fart här! Jag som tänkt att jag varit ganska tidigt ute har insett att..det är jag inte alls! Lillasyster kommer snart. I lördags tog vi en tur till Babyproffsen för att titta på och provköra barnvagnar. Barnvagnsjakten har börjat!

Barnvagnen – den i särklass viktigaste investeringen för oss

Vi kommer använda barnvagnen mycket. Jag kan inte nog poängtera hur mycket jag kört våra barnvagnar. Jag har varit ute i ur och skur, i solsken, snöstorm, regn, dagar och sena, mörka kvällar då hela jag, vagn och hund har varit täckt av reflexer.

Många, många mil har jag gått. Vi har en polarhund som behöver mycket motion och dessutom tycker jag om att vara ute. Att köpa barnvagn är alltså det viktigaste för oss nu när lillasyster kommer. Till äldsta dottern som är född 2014 köpte vi en Brio Go som vi varit nöjda med. Vi får se vad det blir denna gång.

liten barnvagn
BabyZen
åka på ståbräda
Babyzen

Köpa barnvagn – vad ska man tänka på?

Valet av barnvagn måste spegla de behov man har. Barnvagnen är en viktig investering, så det gäller att tänka några varv över vad och när man ska använda sin vagn och vad man behöver. Här är några saker man kan tänka på.

 1. Vilka miljöer rör du dig i? Bor du exempelvis på landet och ska gå på skogsvägar så kan du behöva en slitstark vagn med bra gung. Bor du i stan och behöver få in vagnen i en trång hiss och med in på bussar? Då kan det vara bra att tänka på hur stor vagnen är och hur mycket plats den tar när du fäller ihop den.
 2. Däcken – Det finns olika slags däck. Punkteringsfria däck, luftdäck och skumfyllda gummidäck. Sen finns det en del som tar fram egna varianter och de kan ha lite olika namn. Ett tips är att läsa på och se vad som passar er. Vi har valt punkteringsfria däck på våra vagnar.
 3. Förvaring – Olika vagnar har olika varukorgar och lösningar för förvaring. Vad behöver du ha till din vagn och det ni ska göra? Kommer du gå till en butik och vill kunna lasta varor i varukorgen? Väger funktionalitet eller utseende tyngst?
 4. Plats i vagnen för åkpåse – Kommer din bebis på vintern? Då kan det behövas gott om utrymme för en varm åkpåse och kanske någon extra filt, utan att det blir trångt när bebisen växer.
 5. Adapter för babyskydd – Vill du lätt kunna sätta i babyskyddet från bilen istället för sitt- eller liggdelen? En del vagnar har adapter så att man lätt kan byta. Då kan du föra över ett sovande barn direkt från bilen till vagnen utan att behöva flytta barnet.
köpa barnvagn
Emmaljunga
svirveldäck barnvagn
Emmaljunga

Vilka vagnar verkar möta våra behov?

 1. Vi är ute mycket och har en hund som behöver många och långa promenader. Vi går mycket på grusvägar, ibland på skogsstigar. Vi behöver en vagn som klarar den miljön. En slitstark vagn med bra fjädring och bra däck som klarar av att ta sig över ojämn mark och ändå behålla komfort för barnet.
 2. Vi bor i Stockholm, reser och rör oss mycket i stadsmiljö. Det är trånga bussar, tunnelbana, butiker, hissar, in i bil, få plats med hund och förhoppningsvis ska vi se till att ha anledning att flyga också. Det skulle vara skönt att ha en liten, nätt barnvagn som funkar på resor och i stadsmiljö.
 3. Vändbar sittdel. Det här är en viktig sak för mig. Jag vill kunna se mitt barn. Jag vill kunna prata med mitt barn. Det dröjde ganska länge innan vi skaffade en vagn som enbart hade framåtvända sittdel. Då hade dottern  börjat prata så pass bra och kommunicera sina behov och ville dessutom alltid sitta framåtvänd. Innan dess uppskattade jag att kunna ha henne emot mig när vi gick hem från förskolan eller skulle gå på längre promenader. Att hon hade möjlighet att vila blicken på oss när intrycken blev många. I synnerhet när kommunikationen till stor del skedde utan ord.

De här vagnarna är de jag fått upp ögonen för hittills.

 1. Emmaljunga har jag förstått gör bra vagnar som passar ett aktivt liv. Det är ett svenskt märke och jag har kikat på vagnar i deras nya NXT-serie. De ska vara slitstarka, stabila och multifunktionella. Dom har rejäla däck och bra fjädring. Och dom är snygga! Dessutom är deras chassi tillverkade av svenskt aluminium som består av upp till 50% återvunnet material (I like!).
 2. Britax Go Next. Britax hette Brio tidigare och hittills har vi bara ägt vagnar från dem. Jag tror jag kan känna mig trygg i att jag vet vad jag får. Vi har varit mycket nöjda hittills med deras vagnar och det gör förstås att fortsätter kolla upp vad de har för vagnar som kan passa oss nu. Den Brio Go vi hade funkade i olika miljöer och vi köpte till fasta vinter/terrängdäck som man lätt byter till vid promenader i skog eller snömodd.
 3. Baby Zen. De har små och nätta vagnar som är enkla och lätta att fälla ihop. De tar väldigt liten plats och något jag fastnade för var att det är många som kör den inomhus med tanke på att den är så liten. Jag tänker tillbaka på när min dotter hade så svårt att somna och jag antingen fick vyssja i evigheter och hela min kropp gjorde ont, eller gå ännu en barnvagnspromenad för att få henne att somna (visserligen blev hunden väldigt glad över det). En sån vagn skulle vara perfekt att ha med på resan, in i trånga hissar, bussar och tunnelbana. Och att kunna köra runt med hemma.
britax go next
Britax Go Next

Hur tänker ni när ni ska köpa barnvagn?

Läs mer:

→ Gravid vecka 31 – Förbereda sig för bebis
→ Gravid vecka 41 – Väntan på att familjen ska växa
→ Nu är hon här!


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *