Hur är det att bli förälder?

förbereda sig för förlossning

Hur är det att bli förälder, egentligen?

När jag väntade min första dotter, och under de åren som har gått sedan hon föddes en vinternatt 2014, har jag lärt mig många saker. Men en av de sakerna har varit särskilt viktiga. Nämligen att jag är unik, inte exakt lik någon annan förälder. Mitt barn är unik och inte exakt lik någon annan. Vår relation är unik och inte heller den lik någon annans.

Information, tips och råd

Men. När man får barn får man också en hel del information, tips, råd om vad det innebär att bli förälder. Man får också höra om hur andra har gjort, vad som funkat för dom, hur det var osv. Till sist måste allt det där landa i en själv och i ens egen situation.

förbereda sig för förlossning

Känna in sitt barn, känna in sig själv

Då, som förstagångsförälder, upplevde jag många gånger att jag hade svårt att ta till mig allt, för sättet andra levde på stämde inte överens med vad vi behövde eller hur vi fungerade. Tips, råd och information kan vara guld värt att få! Man behöver verkligen det från start och genom hela föräldraskapet (som ju pågår hela livet). Men det måste få landa i en själv. Man måste få testa sig fram, känna efter, känna in sitt barn, känna in sig själv.

Få landa i sig själv som förälder

När jag fick barn saknade jag att någon sa det till mig. Att allt skulle få landa i mig och att jag inte nödvändigtvis skulle känna igen mig i hur de andra i föräldragruppen eller hur vänner med barn hade det. Hur deras barn sov, hur de åt, vad de behövde, hur andra mammor kände och reagerade på allt.

Därför satte jag mig ner och skrev en artikel om det här och jag hoppas att den är givande för andra föräldrar att läsa. Att hitta sig själv som förälder är en process och ingen kan berätta för dig exakt hur det kommer att bli.

→ Här finns den att läsa: Att bli förälder – en ständigt pågående utveckling

Hur du ser på det? Lämna gärna en kommentar med dina tankar ♥


Ett svar till “Hur är det att bli förälder?”

  1. Tack för bra artikel! Just föräldraskapet och hur man blir en förälder är något jag mest funderat på, primärt före själva förlossningen. Det som kommer sen är ju det som varar längst. Märkligt nog har ”alla” hittills bara pratat om förlossningen med mig, men inte det som kommer sen. Jag tänker så klart att föräldraskapet sätter sig när bebis tittar ut, men det är med många tankar nu före eftersom jag inte vet något om hur det faktiskt kommer bli.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *