att bli förälder

Att bli förälder är stort och för med sig en massa nytt som förändrar livet. Det finns mängder med information om hur det är att bli och vara förälder, tips, råd och föräldraböcker. Bland all information finns också många åsikter om hur man ska vara som förälder och hur barn ska uppfostras. Många kommer säkert prata med dig och berätta om hur det är att vara förälder. Men vad ska man egentligen lyssna på? Och hur blir det för just Dig?

Det finns inga perfekta eller färdiga föräldrar

Det finns inga perfekta eller färdiga föräldrar. När ett barn föds, föds en förälder. När barnet går igenom olika faser måste du som förälder hänga med och utvecklas även du. Det som en gång har fungerat bra kanske inte fungerar längre och du måste testa dig fram till hur du bäst kan förstå och stödja ditt barn där barnet är just nu. Som föräldrar möter vi nya situationer, nya sidor hos oss själva och hos våra barn och vi utmanas på nya sätt. Och det är inte säkert att du känner igen dig i hur andra har det, även om ni har barn i samma ålder.

Att bli förälder och att hitta sin roll

Det finns en anledning till att man brukar säga ”Walk a mile in my shoes” när man vill att någon ska förstå eller ana hur det är att vara du. Ingen har gått i dina skor förut och ingen kommer någonsin göra det heller. Och så är det med att vara förälder. Det enda man med säkerhet kan säga när man blir förälder, det är att ett barn kommer in i ens liv.  Att bli förälder betyder också att man inte har någon aning om hur det kommer att bli och att man både ska lära känna en ny liten människa och hitta sig själv mitt i allt det nya. Ingen är som du, med samma bakgrund, känslor, tankar, erfarenheter. Ingen är heller som ditt barn och ingen har en relation som er. Därför kan ingen säga till dig exakt hur det kommer att bli, hur du ska känna, reagera och göra. Bli din egen sorts förälder, som passar dig och ditt barn.

Lyssna på magkänslan

Vilka råd ska man då lyssna på? Alla föräldrar känner osäkerhet ibland och behöver tips och råd från andra. Förutom att det kan vara bra att lyssna in andras råd och erfarenheter är det viktigt att låta allt landa i den egna situationen och att lyssna in sin egen magkänsla och sitt eget barn. Även om allting är nytt så är det du som kommer lära känna ditt barn bäst av alla och med tiden bli bättre på att tolka och förstå ditt barns signaler. Alla relationer tar tid att bygga upp, även relationen mellan dig och ditt barn. Du kommer vara en av de viktigaste personerna i ditt barns liv och din kärlek till ditt barn räcker långt.

Att tänka på

  •  Lyssna, ta hjälp och bry er om varandra. Men ta också hänsyn till din magkänsla, ditt barn och er situation.
  • När du delar med dig av vad som fungerat för dig, gör det i ödmjukhet och kom ihåg att vi delar många erfarenheter av att vara föräldrar men att ingen är den andre exakt lik.
  • Det finns inga perfekta eller färdiga föräldrar. Att känna osäkerhet är normalt och hör föräldraskapet till. Att vara förälder är en ständigt pågående utveckling. Lyssna inåt och lyssna på ditt barn. Att ditt barn känner din kärlek och känner sig sedd räcker långt.

Mer om barns utveckling, graviditet och föräldraskap