En dröm om att förändra eftervården för mammor

eftervården

God morgon!

Det har varit en tuff månad med mycket vabb men vårens solstrålar gör mig verkligen gott! Jag såg att inlägget jag skrev om förlossningsdepression eller ”nybliven-mamma-kris” blivit populärt.

eftervården

Mitt främsta syfte med den här bloggen är att hjälpa till och belysa svårigheter man ställs inför som nybliven mamma och att man ofta känner sig ensam i sina känslor. Inte sällan skäms man för att dela med sig till andra om vad man tänker och känner och det vill jag ändra på. Om jag sedan får drömma mig vidare skulle jag även vilja vara med och förändra hur eftervården ser ut för mammor i vårt land. Vi erbjuds många fantastiska tillgångar vårdmässigt men när det kommer till vård som är vigd enbart åt mammor haltar vi efter. Och där blir främst nyblivna mammor drabbade. Det finns både MVC och BVC men båda instanserna fokuserar på barnet och ingen särskild instans är vigd åt mamman. Där bollas man runt till allt ifrån Vårdcentralen, BB, BVC och Gynakuten beroende på åkomma. Är det inte på tiden att vi får något som är vigt bara för oss? Som fokuserar på enbart sådant som rör mamman redan under graviditeten och hela första året. Vilken dröm att få vara med och bidra till något sådant. Och drömma får man, eller hur? ?

Här är inlägget om förlossningssepression eller något som kanske också kan definieras som en nybliven-mamma kris. Det är ett viktigt ämne som det måste talas mer om så läs och dela gärna!

Hur upplevde du eftervården?

/Gamze


2 svar till “En dröm om att förändra eftervården för mammor”

  1. Hej,
    Jag har följt denna blogg sen du skrev ditt första inlägg och jag tycker du skriver så mycket bra saker.
    Vilken fantastisk dröm, jag sitter i samma båt! Tänk att få ha en plats att känna sig trygg med att prata om allt och få hjälp med allt som händer under och efter en graviditet. Jag skrev nu senast min kandidatexamen inom området, både om hur socialstyrelsen ser på ”bollandet” av kvinnan och den brutna kedjan som sker efter man kommer hem från förlossningen, men tog oxå upp den intervention man tänker genomföra i England och hur man redan idag gör i Frankrike. Jag förvånas över hur vi kan ligga så efter när det kommer till det här i Sverige.
    Om du skulle vara intresserad av att bolla idéer kring det här får du mer än gärna höra av dig till mig. Jag är så redo för att göra dröm till verklighet! Min sista praktik har jag för avsikt att göra på en plats där jag förhoppningsvis kan få en större inblick i hur det ser ut idag.

    • Åh, det låter ju jätteintressant! Blir nyfiken på vad det är för intervention de infört i England och Frankrike? Och vad du ska göra för praktik? Kan du inte maila mig och berätta mer? 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *