Frågelista om graviditeten: Första gången

lista gravid

lista gravid

Jag hittade en liten frågelista hos Elisa Matilda som jag snodde. Men jag lägger till en ”första gången med andra barnet” eftersom vi ju väntar en till liten tjej i januari.  Here we go 🙂

Första craving

Med Henny: Jag hade inga. Jag är alltid sugen på lakrits dock (och av en händelse så tuggar jag på lakrits i detta nu). Så det är ju min ständiga craving, gravid eller inte.

Gravid med andra barnet: Jag har inte har någon cravings denna gången heller (förutom lakritsen då). Något som möjligtvis skulle kunna liknas vid en cravings är suget på mjölk – som jag annars inte dricker (?). Det har dock lagt sig nu såhär i slutet.

bebismage

Första symptomet på att jag var gravid

Med Henny: Utebliven mens. Trodde bara att en hektisk period gjorde att mensen var lite sen. Min man var bortrest en vecka och utifall att det skulle vara bebis i magen så väntade jag med att ta testet tills han hade kommit hem. Dessutom tänkte jag att det var lika bra att invänta mensen än att lägga pengar på ett onödigt test. Men när han väl kommit hem gick vi och köpte ett test. Mest för att ta bort mina hjärnspöken kring att jag kanske kunde vara gravid ändå. Men jo.. där dök det där pluset upp på stickan.. Och jag gick chockad in till min man som låg i sängen. Han såg min blick men trodde bara att jag skojade ”gravidchocken” väldigt bra.. tills han efter en stund såg stickan med pluset. Och då kan jag säga att han såg ut ungefär som jag. Vi låg mest tysta och gapade. Sen tror jag att jag började nervös-skratta som omväxling.

Gravid med andra barnet:

Den här gången var det planerat. Men även denna gången var jag väldigt osäker på om jag verkligen var gravid. Jag har aldrig mått illa eller så. Mest varit väldigt, väldigt trött. Så det var ju inte kristallklart att jag blivit gravid, som det är för en del. Jag tog faktiskt flera test under en period utan att få utslag. Men något fick mig ändå att misstänka att jag kanske ändå var gravid. Det kom en tidig blödning som antingen var ett tidigt missfall eller en nidblödning. Jag köpte ägglossningstester och gravidtester. Men så en dag kom plusset. Häftig upplevelse!

gravid

Första personen som fick veta

Med Henny: Ja, det var ju min man. Efter honom var det nog min mamma eller min syster som fick veta. Och de fick veta samma dag. Även min bror och mormor fick veta direkt. För andra höll jag det hemligt ett tag. Och jag gick faktiskt inte ut med det i sociala medier alls. Första gången jag gick ut med det var när Henny hade fötts. Så rätt många som jag träffar väldigt sällan eller mest har kontakt med över nätet blev förstås chockade över att jag hade gått och blivit mamma 🙂

Gravid med andra barnet:

Samma denna gången. Först min man såklart. Efter det var det mamma, syster, bror och mormor. De fick veta direkt. För andra höll jag det hemligt ett tag. Skillnaden den här gången var att jag pratade om det i sociala medier. Jag berättade både i mina privata konton och Ditt barn & Du´s konton vecka 19 då vi hade varit på ultraljud och fått med oss en fin bild hem på vår lilla tjej <3

gravid vecka 24

Första gången jag insåg att jag var gravid

Med Henny: När jag plussade.

Gravid med andra barnet: Även denna gången när jag plussade.

Första frågan från omgivningen

Med Henny: Jag kan faktiskt inte minnas vad folk har frågat. Troligtvis ”Hur mår du?”. Eller ”Vet ni vad det blir?”.

Gravid med andra barnet: Minns inte det här heller. Troligtvis har folk bara ställt normala frågor som jag inte lägger på minnet.

→ Här berättar jag om hur vi förberedda oss med profylax

Hur har de här första gångerna varit för dig? Berätta gärna ↓


2 svar till “Frågelista om graviditeten: Första gången”

  1. Så kul att läsa! Måste vara en speciell känsla att kunna jämföra mellan graviditeter och se hur lika/olika det varit. Vad jag förstått kan mycket nytt eller annat få upplevas även i en andra/tredje osv. graviditet, och så verkar det ha varit för dig. 🙂

    • Ja, det är faktiskt roligt 🙂 En hel del är likt men det är också en del som är annorlunda. I alla fall att kroppen är inte orkar som första. Och så njuter jag mer av den här graviditeten 🙂 Förstår mer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *