Inred för lek och utveckling

Inomhusgungor

– I reklamsamarbete med Min Barnkammare

lekar
Foto: By Klip Klap

Väl känt är att lek är väldigt viktigt för våra barns utveckling på många olika vis, exempelvis när det gäller samspelet med andra. Från att barnen leker sida vid sida, händer något vid 4-årsåldern och barnen börjar leka mer med varandra. Barnen börjar även ägna sig mer åt rollekar. En idealisk barnrumsinredning är flexibel och har plats till att dansa, hoppa, måla, bygga.. 

lekar inomhus
Foto: IKEA

Flexibel inredning

Men hur kan vi skapa detta åt våra barn, när vi kanske dessutom har en begränsad yta? Ledordet är flexibilitet och att snabbt och enkelt kunna skapa golvyta. Vi vill kunna anpassa barnrumsinredningen efter om dagens humör består av teaterföreställning, fotbollsmatch eller affärsverksamhet. Många barnmöbler är lätta och därför går det relativt lätt att möblera om vid behov. Men det finns några saker som är bra att tänka på för att ommöbleringen ska gå smidigare:

  • pallar är lättare att stapla än stolar och tar mindre plats, 
  • en sittsäck är även roliga att leka med och är lätt att flytta undan,
  • leksaksförvaring på hjul med trådbackar och som dessutom kan användas som bord är supersmart, 
  • barnsoffor som kan bli lekmattor eller madrasser är också både smart och snyggt…
leksaksförvaring
Foto: IKEA

Förvaring 

Går det att alltid hålla barnrummet städat och fint? Förmodligen inte, barnrum blir som bekant ganska stökiga redan efter en kort stunds lek. Däremot kan man skaffa sig gott om bra förvaring som underlättar vid städning och gör det enkelt för barnen själva att städa när leken är slut. 

Generellt är saker som går att hänga på väggen, t.ex. förvaringssäckar för leksaker bra eftersom de sparar mycket golvyta och gör rummet lättstädat. Gå gärna igenom vilken typ av leksaker som behöver förvaras. Finns det några speciella leksaker som ofta ligger framme på golvet och blir till ett irritationsmoment? Skapa en anpassad och lättillgänglig förvaring just för dessa. Är det större saker som man kanske vill kan förvara på hyllor? Är det mindre leksaker, ja då är kanske flera mindre korgar eller backar en bra idé. Ett tips är att märka behållarna med vad som ska förvaras i dem, en bild eller teckning på innehållet är lättare för ett barn att förstå än text.   

Belysning

Eftersom barn spenderar mycket tid på golvet och det pågår fler olika aktiviteter än i ett vanligt sovrum ger inte alltid en enkel taklampa tillräckligt bra belysning. En spotskena i taket som man kan rikta och dimra efter olika aktiviteter är ett bra alternativ. De kan både skapa stämmning och vara funktionell. Man kan även rikta spotlights mot en del av rummet för att skapa en teaterscen och samtidigt släcka övrig belysning för att få en rolig effekt.

Lekbord med förvaring
Foto: Elfa

Möblering och leksaker 

Ett lekbord i barnets höjd är bra för lek med leksaker av lite mindre beståndsdelar så som lego, dockor eller pussel. Kring ett bord kan man stå flera och leka tillsammans. 

Med enkla medel, och en gnutta kreativitet, kan man skapa en teaterscen, ett cafe eller en liten affär, platser som är jätteroliga för barn och passar utmärkt för rollekar. Fantasin är en viktig komponent och barnen måste få utrymme att skapa sina helt egna små världar tillsammans. Det behöver inte alltid vara den mest “komplett utrustade” affären som är det roligaste. Barn har en otrolig förmåga att själva hitta på och skapa fantasimiljöer av lite allt möjligt. Kanske ett lektält blir en glasskiosk och några bollar till glassar… 

bygga egen glasskiosk
Foto: IKEA

Utklädningskläder brukar vara en mycket uppskattad rekvisita och har man inte redan nya outfits kan man använda gamla avlagda kläder eller hitta roliga på second hand. Det finns även roliga barnrumsprodukter på marknaden för den mer aktiva leken så som klätterväggar och inomhusgungor. Dessa passar ofta bättre för de lite större barnen.

I våra barns fantastiska fantasivärld är allt möjligt. Vi som vuxna kan underlätta och uppmuntra barnen, men det är våra barn som är de verkliga lekexperterna!   

  – I reklamsamarbete med Min Barnkammare – 

Ida Karbin, barnrumsinredare

Jag brinner för att skapa funktionella miljöer som samtidigt ska vara vackra!

Jag heter Ida Karbin, jobbar som barnrumsinredare och driver Minbarnkammare.se. När jag själv fick barn insåg jag utmaningen i att inreda en barnkammare! Ett barn utvecklas hela tiden och rummet ska naturligtvis följa med och utvecklas även det men helst med relativt små enkla förändringar. Jag erbjuder en helt online-baserad inredningstjänstjänst och det spelar ingen roll var du bor eller när du har tid. Enligt din budget och dina önskemål hjälper jag dig hitta den bästa inredningslösningen för ditt barnrum.  Besök Min Barnkammare här!

Läs mer:

→ Mer om barns utveckling
→ Därför är kreativitet viktigt i barns liv – 5 tips för att stödja utvecklingen


2 svar till “Inred för lek och utveckling”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *