Bokrecension: Med känsla för barns självkänsla

bokrecension av boken med känsla för barns självkänsla

bokrecension av boken med känsla för barns självkänsla

Titel: Med känsla för barns självkänsla
Författare: Petra Krantz Lindgren

Förlag: Bonnier Fakta
Utgiven: 2014
Antal sidor: 171

Det är inte alltid plättlätt att vara förälder. Ett barn blir till och plötsligt sitter vi där med ett barn i famnen. Man kan ha läst på innan och sett hur andra har gjort men det är en unik individ vi får i famnen och vi råkar ju vara unika även vi. Det är alltså en unik relation som uppstår där och då och föräldraskapet handlar om att lära känna sig själv i sin roll som förälder till denna nya människa och allt som kommer hända under barnets utveckling. Det är helt normalt att känna sig osäker i sin föräldraroll och hur vi kan kommunicera med våra barn – hur pålästa, engagerade och kärleksfulla vi än är.

Läs mer: → Vad är självkänsla?

Med känsla för barns självkänsla

Boken ”Med känsla för barns självkänsla” handlar som titeln antyder om just känslan för barnets självkänsla och mer om relationer och kommunikation än om självkänsla som fenomen. Författaren Petra Kratz Lindgren menar att självkänsla är något som finns hos varje barn naturligt och att självkänsla utvecklas i relationer. Att må bra tillsammans är kärnan i utvecklingen av en sund och god självkänsla. Petra delar med sig av sina erfarenheter och reflektioner om föräldraskapet både från den egna rollen som förälder och från sin yrkesroll som beteendevetare och utbildare i kommunikation och konflikthantering.

Boken ger inga facit

Boken ger inga facit eller teorier som utger sig för att ha sanningen om dig och din relation till ditt barn. Petra lotsar istället läsaren i att upptäcka sig själv, sitt sätt att förhålla sig till och kommunicera med sitt barn. Hennes förhållningssätt, att hon tror på föräldern, genomsyrar hela boken, vilket ger inspiration snarare än pekpinnar. Något som också genomsyrar boken är Petras människosyn, att barn och vuxna är precis lika mycket värda, att barn och vuxna förtjänar lika mycket respekt för sina känslor, tankar och behov och att både vuxna och barn har rätt att göra sin röst hörd.

Även om boken innehåller en del tips och råd ger den här boken som sagt inga ”Gör såhär, säg exakt såhär så händer det här automatiskt”. Däremot känner jag som förälder att jag med den här boken i ryggsäcken fått fler verktyg att testa och pröva mig fram till något som fungerar och känns bra för oss. Det handlar snarare om att lyssna in barnet och de behov som finns bakom beteenden och att börja se och reflektera över hur man själv gör och säger och utvecklas utifrån de egna förutsättningarna.

bokrecension med känsla för barns självkänsla

Bu eller bä?

Det faktum att Petra inte utger sig för att sitta på sanningar om varje relation, utan istället uppmuntrar föräldern till att läsa boken med öppet sinne och testa själv, gör att jag som läsare inte måste säga bu eller bä till allt. Istället kan jag ta till mig boken, reflektera och fortsätta testa mig fram till det som känns bra för oss. Det är viktigt att komma ihåg att varje barn är unikt och vad man säger och gör kan landa lite olika hos olika personer.

Trots att man inte har några facit varken innan eller efter att man läst boken så bidrar den med verktyg för hur man kan fortsätta ta sig an detta stora och svåra ansvar som det innebär att vara förälder. Det innebär ju också, som Petra säger, en stor möjlighet.

Jag kan efter att ha läst boken rekommendera den. Läs, reflektera och lämna gärna en kommentar om vad du själv tyckte om boken.

”Vad vi som föräldrar säger och gör har betydelse för hur våra barn ser på sig själva, vad de känner inför sig själva, vilken längtan och vilka drömmar de bär i sina hjärtan. Det kan kännas som ett stort ansvar. och som en underbar möjlighet.”

Läs mer:
Vad är självkänsla?


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *