Så lindrar du trötthet i vinter

ovanligt trött

ovanligt trött

Att vara trött och att sakna energi är ingen ovanlig företeelse bland småbarnsföräldrar. Men blir du ovanligt trött, på sämre humör och nedstämd av hösten och vinterns mörker? Trötthet är komplext. Det finns olika sorters trötthet och det påverkar kroppen på flera olika sätt. Men den trötthet som slår till under hösten och vintern beror inte nödvändigtvis på för lite sömn utan brist på ljus.

Hjärnan påverkas av mörker och ljus

Bristen på ljus under vinterhalvåret påverkar hur vi mår. Därför är det vanligt att känna sig trött och nedstämd under vinterhalvåret. En del forskare menar att mellan 20-25 % av den svenska befolkningen drabbas.

Hjärnan påverkas av mörker och ljus på olika sätt men exakt hur och varför det påverkar en del människor negativt och mer än andra under vinterhalvåret vet man inte. Förutom att det kan kännas jobbigt att vara trött och nedstämd riskerar det att också påverka våra beteenden negativt i relation till andra.

Orka vara den man vill vara

Det är inte alltid lätt att vara den man vill och önskar att man var när man är trött och nedstämd. Särskilt inte som småbarnsförälder då man har ett stort ansvar under dygnets alla timmar och mycket som pockar på ens uppmärksamhet. Trötthet och nedstämdhet tenderar att föra med sig sämre tålamod, irritation, mindre ork att engagera sig i relationer och att man lättare tar åt sig av kritik från andra. Var därför noga med att inte gå miste om de ljusa timmarna på dagen och tid med människor som ger dig energi.

5 Tips för att lindra besvären 

 • Ta vara på de ljusa timmarna
  Om du kan, planera dagen så att du kan vara ute eller på något annat sätt exponera dig för de ljusa timmarna under dagen. Ljuset aktiverar och piggar upp hjärnan. Kanske du kan ta en promenad på lunchen?
 • Rör på dig
  Motion är bra både mot trötthet och nedstämdhet. Det hjälper kroppen att utsöndra endorfiner, kroppens egna må-bra-hormon. Var gärna ute när du motionerar, dels för att utnyttja de ljusa timmarna och för att syresätta hjärnan.
 • Ha ljust inomhus
  Se även till att ha ljust inomhus dagtid. Ljus signalerar till hjärnan att den ska hålla sig vaken. Var också noga med att dämpa belysningen på kvällen så att hjärnan kan varva ner.
 • Skapa höstmys
  Ju mörkare det är ute desto högre mysfaktor kan man få inne. Fram med filtar och ljus. Kura upp dig i soffan med ungarna och läs böcker.
 • Träffa människor du tycker om
  Vänskap är bra för hälsan. Att träffa någon för att prata, få en kram eller att ta en promenad tillsammans kan ge dig mer energi och få dig på bättre humör.

Dessa tips är för dig med lindriga besvär – att känna sig trött och nedstämd är vanligt, särskilt under hösten och vintern, och brukar gå över efter en tid. Om du är ovanligt trött, nedstämd och har svårt att känna dig glad över någonting under en längre tid kan det vara en depression som behöver behandlas.

Dela tipsen:


Ett svar till “Så lindrar du trötthet i vinter”

 1. Tack för hjälpsamma tips! För mig som ung mamma är de väldigt relevanta. Jag har märkt mig själv att yoga hjälper mig att slappna av och har en positiv effekt på mitt tillstånd. Så snart jag inte tränar på en vecka förvärras mitt tillstånd omedelbart.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *