Skapa en plats för kreativitet

barnrumsinredning

– I reklamsamarbete med Min Barnkammare

Hur ska man börja när man ska inreda en plats där barnen kan skapa både på egen hand eller tillsammans med andra? Genom att ha en avsedd plats för kreativitet kan vi hjälpa till att ge våra barn en liten paus och låta allt fokus ligga på att ha roligt och använda fantasin. Här kommer mina bästa tips när man ska inreda en plats för skapande.

Belysning

Belysning är en av de absolut viktigaste faktorerna, och något som ofta glöms bort då vi inreder. Alla arbetsytor behöver ha en funktionell arbetsbelysning för att vi ska kunna arbeta bra och våra ögon inte ska bli trötta och detta gäller så klart även för våra barn. 

barn och kreativitet
Foto: IKEA

Bra belysning över bordet eller skrivbordet kan se ut på olika vis men det viktiga är att ytan är bra upplyst med riktad belysning. Det kan exempelvis vara en klassisk skrivbordslampa, en pendellampa som placeras ovanför bordet eller spotlights med en strömskena i taket. Dimmer är ett stort plus då det är flexibelt och bra för att skapa stämning. Har du t.ex. en plats på väggen där du hänger ditt barns konst kan det vara effektfullt att belysa ytan med en riktad lampa.    

lekbord med förvaring
Foto: Elfa

Förvaring och möbler

Genom att ha färgpennor och papper lättillgängliga för barnet, exempelvis ståendes på bordet, inbjuder och inspirerar det till skapande. Det ska vara enkelt att t.ex. ta en krita och börja rita. 

För de lite större barnen blir det ofta ganska mycket material så som färgpennor, målarfärger, pärlor, tejprullar, papper och penslar m.m. Här krävs struktur och planering för var man ska förvara den unga konstnärens olika verktyg. Pennburkar är givetvis användbara då det gäller färgpennor och penslar. Ett trevligt alternativ är förvaringstavlor för väggen som du kan anpassa med korgar och krokar efter vad du vill förvara till exempel trådrullar, tejprullar, gem m.m. Minibyråer, lådor och boxar är också mycket användbara för alla mindre material t.ex. gem, suddgummin mm. Kom även ihåg att märka innehållet på utsidan så att det är lätt att hitta det man letar efter. Rullvagnar är praktiska och flexibla att förvara material på om man har ont om plats. 

Barnrumsinredning
Foto: Elfa

Vill man gå “all-in” kan en förvaringslösning med skensystem som man kan anpassa helt och hållet vara en bra ide, exempelvis med en integrerad skrivbordsdel.

Ett större barnbord, om plats finns, med flera stolar kan vara den perfekta skaparplatsen för de lite mindre barnen. Ett runt bord kan också vara trevligt om man är flera stycken som pysslar. Givetvis kan borden användas till diverse lekar, vem vet, nästa sekund har kanske målafärgerna bytts ut mot Lego… 

barnrumsinredning
Foto: IKEA

Ta tillvara på konsten

Hur tar man då på ett dekorativt vis tillvara på alla konstverk som produceras på löpande band? En avsedd plats på väggen där man lätt kan byta ut alstren är både roligt och inspirerande. Ett enkelt men snyggt sätt kan vara att sätta upp pappersklämmor i krokar, eller en “tvättlina” med klädnypor. Eller varför inte rama in de finaste verken i ramar och skapa en tavelvägg? Tavellister kan fungera som hyllor för ramar eller skulpturer och det är lätt att byta konstverken. 

Det finns många trevliga ideer för denna typen av vägg, ett tips är dock att begränsa ”konstväggens” yta så att det inte blir ett rörigt intryck i rummet.

småförvaring barnrum
Foto: IKEA

Färgsättning

Enligt forskningen är det svårt att exakt bevisa hur olika färger psykologiskt påverkar våra barn. Däremot finns studier som kommit fram till att barn föredrar färger i inredningen framför vitt och grått, och att färger troligtvis inspirerar våra barn att skapa. Ofta är det våra vuxna färgpreferenser vi går efter när vi färgsätter våra barnrum men att fråga ditt barn om favoritfärger och sendan använda sig av dessa brukar vara väldigt uppskattat.  

Vill du inte inreda med starka väggkulörer eller tapeter, kan du skapa en lekfull miljö med hjälp av accentfärger på kuddar, gardiner eller kanske en fondvägg. Att skapa utrymme, ha bra ljus och bra förvaring av pyssel och målarfärger kan också ha positiv inverkan på barnets skapande.

 Ett tips när vi inreder för våra barns skaparlusta är att se inredningen utifrån deras egna intressen och försöka uppmuntra dem. Älskar ditt barn att rita på väggarna, ja, då kanske en griffeltavlevägg är en bra idé.. Ha mina rekommendationer i tankarna men låta även din kreativiteten flöda när du inreder för ditt barn!       

Ida Karbin, barnrumsinredare

Jag brinner för att skapa funktionella miljöer som samtidigt ska vara vackra!

Jag heter Ida Karbin, jobbar som barnrumsinredare och driver Minbarnkammare.se. När jag själv fick barn insåg jag utmaningen i att inreda en barnkammare! Ett barn utvecklas hela tiden och rummet ska naturligtvis följa med och utvecklas även det men helst med relativt små enkla förändringar. Jag erbjuder en helt online-baserad inredningstjänstjänst och det spelar ingen roll var du bor eller när du har tid. Enligt din budget och dina önskemål hjälper jag dig hitta den bästa inredningslösningen för ditt barnrum. Besök Min Barnkammare här!

 Läs mer:

→ Därför är kreativitet viktigt i barns liv – 5 tips för att stödja utvecklingen


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *