– Inlägget innehåller reklam från Libero –

Vad behöver man till skötbordet? Det blir ju en del blöjbyten när man har bebis hemma (been there, done that). Har du inte barn sedan tidigare kan jag berätta att du kommer stå där ganska många gånger per dag i början. Att ha tänkt igenom var och hur man ska ordna blöjbyten och vad man behöver är skönt att ha gjort när bebisen har kommit och blöjorna ska bytas. Men vad behöver man egentligen ha till skötbordet?

vad behöver man till skötbordet

Vad behöver man till skötbordet?

VIKTIGT – se till att du inte behöver gå ifrån skötbordet eller att du måste sträcka dig långt för att hämta eller få tag i något. Måste du göra det, se till att alltid ha en hand på barnet. En av de vanligaste olyckorna med små barn är att de trillar ner för skötbordet. Och det går snabbare än vad man kan tro! Ha allt du behöver inom räckhåll.

Tvättlappar och våtservetter Här hemma har vi använt torra tvättlappar som vi blöter i vatten och har lite olja på vid blöjbyten. Våtservetter kan vara skönt att ha nära till hands ändå och framförallt att ha med i skötväskan.

Leksaker Det är inte alltid små barn ligger still på skötbordet kan jag säga. Därför kan det vara bra att ha lite leksaker nära till hands. Något att tugga på för kliande tänder, något färgglatt att titta på, något som prasslar.. Ha grejer som barnet tycker om och kan sysselsätta sig med medan du byter blöjan och tvättar rent.

Salva och hudkräm Passa på att smörja in barnets hud vid skötbordet. Då är det bra att ha en för huden och en när bebis blir röd i rumpan. Torra och röda områden kan svida och klia och göra barnet frustrerat. 

Olja Olja kan användas till mycket. Dels på torra tvättlappar om du väljer att tvätta barnet med det, för att smörja in barnets hud med och att använda i badvattnet eller vid babymassage.

vad behöver man ha till skötbordet

Underlägg Vi använder ofta handduk att ha under, som vi byter ut och tvättar med jämna mellanrum. Just under rumpan lägger vi några torra tvättlappar. Det finns även engånsunderlägg. Ett tips är att ha med engångsunderlägg i skötväskan när blöjan ska bytas utanför hemmet.

Bommullstops Resterna av navelsträngen skrumpnar och kan börja lukta lite illa. Det är också vanligt att naveln blöder och vätskar sig lite. Tvätta därför området försiktigt med lite vatten på en tops och torka sedan torrt och rent med en torr tops.

Rena kläder – Det kan vara skönt att ha en uppsättning rena kläder vid stötbädden då det inte är direkt ovanligt att bebisar bajsar utanför, kräks eller kissar precis när du tagit av blöjan. Står man där med bebis och kladd är det skönt att ha rena kläder nära till hands. 

Nagelsax och/eller nagelfil Bebisar viftar mycket med armarna och river lätt sig själva i ansiktet. Passa på att fila ner bebisens naglar när ni står vid skötbordet.

libero olja

Annat som kan vara bra att ha:

Snorsug Det kan vara besvärligt att ha snor i näsan som stör andningen och amningen/flaskmatningen. En snorsug är inget måste men kan vara skönt att ha hemma. Med den kan du hjälpa barnet få ur snoret i näsan.

Pysventil Bebisar har ett omoget och outvecklat mag- och tarmsystem och det är därför vanligt att bebisar får magknip av att de inte kan få ut gaserna själva. En pysventil hjälper barnet att få ut gaserna. Inget måste men har man en bebis med magknip så är det skönt att kunna hjälpa hen få ut gaserna.

Läs mer

→ Gravid vecka 40 – Förväntningar på hur och när förlossningen startar
→ Gravid vecka 39 – Att tänka på om du är gravid
→ Gravid vecka 31 – Förbereda sig för bebis