Barnens självkänsla och vuxna förebilder


Dom allra, allra flesta föräldrar är måna om att deras barn utvecklar en sund självkänsla, att de växer sig starka och trygga och mår bra både nu som barn och senare i vuxenlivet. Barn tar efter oss vuxna och det förhållningssätt vi har till oss själva och saker och personer omkring oss. Vi är förebilder som påverkar hur de ser på och förstår sig själva. Därför är det så viktigt att vi uppmärksammar hur vi själva förhåller oss till våra egna behov och gränser, om vi vågar ta plats, släppa fram andra och hur vi ser på vårt eget värde.

barns självkänsla

Stärka sin självkänsla

Det är nämligen vanligt att vuxna vill stärka sin självkänsla. En del upptäcker att de har sårbara punkter även om de i grunden har en bra självkänsla. Det kan handla om negativa tankar om sig själv, självkritik, oro i en del sammanhang osv. Det är nog en av anledningarna till att begreppet självkänsla har fått så mycket uppmärksamhet de senaste åren och att det säljs en hel del böcker om hur man stärker sin självkänsla. Men begreppet självkänsla kan vara ganska svårt att ta på. Vad är det för något, egentligen? Vad är det man vill stärka?

Vad är självkänsla?

Det vi kallar självkänsla är både komplext och komplicerat. Det har det gjorts tusentals studier som visar att ”självkänsla” rymmer mycket och hänger ihop med bland annat självbild och självförtroende. Man kan alltså inte helt skilja på självförtroende och självkänsla som många tror.

Jag skrev ihop en artikel om detta för att på ett enkelt sätt försöka förklara vad självkänsla är för något.Här är artikeln om självkänsla och det kommer fler artiklar, boktips, en intervju och så blogginlägg från mig och Gamze om självkänsla, självbild och självmedkänsla. Häng gärna med på Instagram där jag kommer berätta mer.

Vad tänker du om att vara förebild som förälder? Dela gärna med dig om dina tankar.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *