Vad önskar du dig av julen?

baka med barn

Hej! Är ni också igång med att förbereda för jul? Här har vi kommit igång och jag har tänkt på en grej som vi pratat igenom i vår familj.

Det blir inte alltid uttalat hur vi vill att julen ska vara eller hur de vi ska fira med vill att julen ska vara. Plötligt är julen här och det finns förväntningar hos alla på hur julen ska bli. Ibland går önskningar och verklighet inte ihop. Det är ju inte ovanligt att få för sig att det just kring jul är år 1950 och man är hemmafru med tid och ork att stå i köket och samtidigt nutid där vi har lite annat för oss om dagarna. Och det är jättevanligt att folk känner ”julstress”. Att det ens finns ett sånt ord.

baka med barn
Bild från förra året och köket i Bromma där barnen bakade lussebullar

Inför förra julen förberedde vi med julbak och matlagning. Köttbullar, jansons frestelse, lussebullar, julgodis och mjuk pepparkaka. Vi handlade och städade. Jag älskar julen, men hej vad man lägger på en extra växel, alltså! Då pratade vi igenom hur vi ville att julen skulle firas. Vi hade ju då också förlorat vår mamma och David hade förlorat sin pappa. Det var då extra viktigt att låta julen få bli precis så som vi ville ha den och låta den formas efter den kraft som fanns.

Även i år har vi pratat igenom förväntningar och vad vi mest vill med julen. Det blir en balansgång mellan att ha allt det där juliga men ändå få ett lugn inombords, som jag tror de flesta av oss vill ha till jul.

baka

För mig är det viktigt att julen blir lugn. Det får gärna vara mycket liv och det blir det ändå alltid i vår familj (här pratas det mycket och vi råkar vara flera som är begåvade med ett livat temperament). Men lugn i bemärkelsen att saker få ta sin tid och att man sänker ribban om det behövs så att ingen står med ett enormt ansvar och stressklump i magen.

gravid
Bild från julen 2017, på mig och ”lilla” magen som innehöll en Othilia

Jag försöker bojkottar allt det där man ”måste” ha men egentligen inte har tid med. Då skalar jag hellre bort mycket och firar i enkelhet. Finns det tid och kraft får det mer än gärna vara hemmagjorda köttbullar och annat roligt på julbordet. Och jag lägger gärna tid på det, men inte om priset blir att jag eller de vi firar med känner att julen blir något som är svårt att hinna med. Så att fundera över vad man önskar sig av julen är inte så dumt!

Det här önskar jag mig av julen

  • Tid att umgås
  • Tid att njuta av allt det fina och goda
  • Baka och laga mat tillsammans hellre än att lägga tid i affärer
  • Knytis – alla hjälps åt, stora som små, män som kvinnor, efter bästa förmåga

Vad önskar du dig av julen? 

,

3 svar till “Vad önskar du dig av julen?”

    • Hoppas du får en lugn och fin jul <3 Vila och lugn är nog precis vad vi behöver idag när vilan, lugnet och tystnaden är en bristvara.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *