Boken om att gå på förskolan

börja förskola

Snart är sommaren över och höstterminen drar igång. För en del små kan det vara lite knepigt att återgå till vardagsrutinerna och börja förskolan igen efter sommaruppehållet. Eller kanske ni förbereder er lilla skatt för inskolning? Att genom text och bild förmedla vad förskolan innebär kan minska oron och göra det lättare för de små att lära sig hur en dag på förskolan kan se ut.

Min son Leopold började förskolan i slutet av augusti förra året. Så här i efterhand kan jag säga att jag var nog mer orolig och nervös för hur det skulle gå än han. Självklart kändes det tufft att lämna honom de morgnar han var ledsen och inte ville att jag skulle gå. Att säga hej då till den man älskar så oerhört mycket är jobbigt.

börja förskolan

Men förskolan är också full att kreativa och inspirerande möjligheter. Varje dag får min son lära sig nya saker tillsammans med andra barn. Han får även möjlighet att lära känna fler vuxna och samtidigt växa i en ny miljö utanför hemmet.

Snart är Leopolds första sommarlov över för denna gång och vi ska återgå till vardagen igen. Inför förskolestarten har vi bland annat förberett oss genom att läsa Boken om att gå på förskolan.

Vi lär känna Dam-Dam och alla andra barn på förskolan. 

”På gården finns många barn.

Kompisar överallt.

Dam-Dam säger hej.

Hej. Hej. Hej. Hej. Hej. Hej. Hej.”

Författaren Josefine Sundström skildrar på ett trovärdigt sätt de minsta barnens vardag på förskolan. Med korta, enkla meningar i kombination med Mervi Lindmans sprudlande illustrationer får läsaren ta del av fruktstund under samlingen, utomhuslek i parken, målarstund, skratt, ilska och vila i kuddrummet. Precis som en dag på förskolan kan se ut.

”Schhhyyysh. Inte prata, tysta nu.

Fanten sover. Dam-Dam blundar.”

Jag har redan läst Boken om att gå på förskolan flera gånger för Leopold. För att göra handlingen ännu mer rolig och igenkännande låter jag karaktärerna i boken ha samma namn som barnen och pedagogerna på Leopolds förskola.

Emelie Loxi

Läs mer: → Därför läser jag ofta för mitt barn


Ett svar till “Boken om att gå på förskolan”

  1. Vad roligt! Jag kör på ett liknande upplägg med min son som snart ska börja på förskolan. Ska nog kolla in denna boken också för att få lite variation 🙂 Vi läser Nisse & Nora på förskolan med liknande handling om du också vill ha ett tips på något nytt 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *