Barntecken ur ett föräldraperspektiv – Marie berättar

teckna

teckna

Barn är duktiga på att lära sig, exempelvis klappa händerna. De kan även använda sina händer för att använda Barntecken för att kommunicera. 

Gästskribent: Marie Jungbeck

Barntecken, varför ska jag börja med det? Fungerar det ens? Min partner är inte alls intresserad, hur ska jag göra då?

Ja, frågorna var många innan jag började med Barntecken. Hade läst på och sett bilder. Hur fantastiskt skulle det inte vara att kunna kommunicera innan vår lilla tjej kan tala? Började vid sex månaders ålder med äta, dricka och sova. Kändes som ett evigt tecknande men ingen respons. Byggde ut teckenförrådet allt eftersom. Tecknade och tecknade och fick mer och mer ögonkontakt med henne. När jag talade och berättade saker så kollade hon på mina händer, ett visat intresse! Testade vid 10 månader att teckna att jag skulle kissa, jo, hon förstod (utan att jag talade). Hon kröp in på toaletten och pekade. Vilken känsla! Hon förstår mig och tecken, vi kommunicerar!

När första tecknet kommer!

En kväll när hon var runt året så var hon gnällig, ville inte sova eller tröstas. Såg att hon gjorde något med händer, som om hon borste bort smulor från dem. Bad henne visa igen, samma tecken igen. Men vilket tecken är det hon försöker visa? Tecknade smörgås och frågade om det var smörgås hon menade. Ja, det var det! Hon sken upp som en sol och kröp till matbordet. Kvällen var räddad och några minuter efter smörgåsen sov hon så gott. Efter det så släppte det. Det kom nya tecken hela tiden, vissa lättare att se och tyda än andra. Lättast vara att fråga henne igen om hon kunde visa eller hon kunde teckna det jag tecknade, så jag fick se hur hon gjorde.

teckenspråk

Tänk att vid ett års ålder kunna berätta att det är en smörgås man vill ha.
Med Barntecken är det möjligt!

När även ens partner också vill använda Barntecken

Hur gick det då med min partner som inte alls visade intresse? Han ringde en dag när jag var på jobbet och han hemma och frågade var det var hon gjorde med händerna och varför hon är så ledsen. Förklarade snällt att hon vill kommunicera med dig och berätta saker. Då fick han upp farten!

Barntecken fungerar även på förskolan

När hon började på förskolan så lämnade jag över ett papper med vilka tecken hon kan och hur hon brukar teckna dem. Bad dem även fråga henne om att få se tecken vid olika tillfällen, som äta och sova. Hon visade glatt och personalen var så tacksamma. Vid inskolningen så var hon ibland trött och hungrig innan det var dags för lunch och vilan. Hon visade då med tecken vad hon ville och så var det ett glatt barn efter det som fick lite extra mat och vila. Nu sjunger de sånger med tecken på förskolan och i badrummen sitter det fina små lappar med tecken, som tvål och toalett! Så fantastiskt att kunna kommunicera när de är små.

Läs också:
→ Hur kommunicerar de allra minsta?
→ Barntecken – En nyckel till tidig kommunikation!


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *